Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Stevanović: Na proljeće se očekuje veći priliv migranata



Član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migracija na teritoriji Republike Srpske Miloš Stevanović informisao je danas javnost o aktivnostima koje ovo Tijelo preduzima, s obzirom na to da se na proljeće očekuje veći priliv migranata u BiH.
Prema njegovim riječima, na teritoriji Republike Srpske u 2019. godini evidentirano je 386 migranata.
- Redovno održavamo sjednice i pratimo situaciju kada je riječ o kretanju migranata. Stav Koordinacionog tijela je da ni u jednoj opciji neće biti obezbijeđena budžetska sredstva, niti prihvaćana donatorska sredstva za izgradnju centara za migrante na teritoriji Republike Srpske. Migranti ne mogu boraviti na ovoj teritoriji, osim u zakonskom roku tokom humanog tranzita, što je Policija Republike Srpske omogućila - jasan je Stevanović.
On je naveo da je cilj Koordinacionog tijela i strateško rješavanje problema migranata, za šta će biti preduzet niz operativnih aktivnosti interno u ministarstvima, ali i na međunarodnom nivou kroz saradnju sa službama bezbjednosti u regionu, Evropskoj Unijom i međunarodnom zajednicom.
On je upozorio i na zdravstvene izazove koji su povezani sa prilivom migranata.
- Preko članova Koordinacionog tijela koji su u resornom Ministarstvu, ali i operativno na terenu pratimo zdravstveno stanje migranata, na osnovu čega se interveniše po potrebi. Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti je prioritet i ona je od opšteg interesa u Republici Srpskoj - istakao je Stevanović, dodajući da su u svim slučajevima kada se ukazala potreba, migranti dobijali primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.
Prema procjenama, u BiH ima između četiri i pet hiljada migranata, a u Republici Srpskoj je najveći pritisak na Policijsku upravu Gradiška, s obzirom na to da u ovom području migranti nastoje da ilegalno pređu na teritoriju Hrvatske.
- Apelujemo na Visoki sudski i tužilački savjet da zauzmu stavove kada je riječ o migrantima koji počine krivična dijela, u slučajevima kada nije poznat njihov identitet - naveo je Stevanović, s obzirom na to da Krivični zakon nije predvidio mogućnost da se neko krivično tereti bez podataka o identitetu iako je fizički prisutan, dodajući da je u planu formiranje jedinstvenog informacionog sistema između država radi praćenja kretanja migranata.
On je dodao da su u Republici Srpskoj zabilježeni slučajevi krijumčarenja migranata u nekoliko slučajeva, kao i da podaci pokazuju da najveći broj migranata koji je došao u BiH potiče iz Pakistana, Irana, Sirije, Avganistana, Iraka i Libije.
Stevanović je ovom prilikom pohvalio Kancelariju za strance u Bijeljini koja je produžila radno vrijeme, kao i Policiju Republike Srpske koja je povećala svoje prisustvo u graničnim pojasevima u Zvorniku i Bijeljini, a naglasio je i da lokalna vlast u Bijeljini sarađuje sa republičkim organima i podržava njihove napore u cilju ublažavanja posljedica migrantske krize.