Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Kultura otvara vrata saradnji sa Indijom


Koncertom tradicionalne indijske muzike, pomješanE sa muzikom iz mađarskih ravnica, indijskim plesom, predavanjem o Indiji i projekcijom kultne filmske komedije „Tri idiota“ juče su u Bijeljini predstavljeni bogata i raznovrsna kultura, tradicija i umjetnost ove azijske zemlje.

„Danu Indije u Bijeljini“ je prisustvovao i ambasador Indije Rahul Čabra u Bidimpešti koji nerezidentno pokriva i BiH.
Ambasador Čabra je naveo da je riječ o nastupu vrhunskih umjetnika, kao i da se raduje svakoj budućoj saradnji koja povezuje Indiju i Bijeljinu, odnosno Republiku Srpsku. 
On je istakao da je Indija jedan od najvećih investitora u svijetu i da su velika i njihova ulaganja u BiH. 
- U prethodnih 10 godina uložili smo nekoliko stotina miliona dolara i na taj način pomogli da se otvore radna mjesta za hiljade građana u BiH -istakao je Čabra. 
Prema njegovim riječima, na nekim poslovnim forumima koji se održavaju u BiH, Indija je imala delegaciju sa 40 biznismena, a naredni na kojem će učestvovati održaće se u Trebinju. 
 - Pored podrške za dolazak investitora iz Indije u BiH, želimo da podržimo i privrednike iz BiH da posjete Indiju i vide šta imamo da ponudimo - poručio je Čabra. 
Ambasador je pozvao i mlade ljude u BiH da više koriste stipendije koje Ambasada Indije nudi svake godine, uz besplatne karte za putovanje, boravak i školovanje, a svi detalji objavljuju se na sajtu Ambasade. 
- Osim investicija i biznisa, saradnja postoji i u brojnim drugim sferama - ocijenio je Čabra i dodao da je Indija zemlja koja njeguje filozofiju dijeljenja onoga što imaju. 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je zahvalio ambasadoru i umjetnicima iz Indije i izrazio nadu u nastavak ove saradnje na svim poljima.
- Ambasador Indije nedavno je boravio u Bijeljini povodom Pantelinskih dana, kada smo se dogovorili o proširenju saradnje, prije svega na kulturnom nivou i zadovoljstvo nam je što imamo priliku da ga ponovo ugostimo - istakao je Mićić.