Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Slovaci u Bijeljini ravnopravni članovi društva


Udruženje Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ i Slovačka evangelistička crkva u nedelju, 2. septembra, su obilježili devetu godišnjicu od završetka i osveštenja slovačke evangelističke crkve u Bijeljini.

Crkvenu službu održala je sveštenica Ana Petrović koja iz Beograda administrira Šidskom parohijom Slovačke evangelističke crkve, čiji dio je i Bijeljina.
Svečanosti su prisustvovali zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Tomica Stojanović i zamjenik Gradonačelnika Bijeljine Dragan Đurđević, kao i predstavnici slovačkih udruženja iz više gradova Srbije. 
Danijel Štefek, predsjednik Udruženja „Juraj Janošik“ podsjetio je da molitveni dom Slovačke evangelističke crkve u Bijeljini postoji od 1963. godine, ali da je prije devet godina, zahvaljujući finansijskoj podršci Gradske uprave, izgrađena nova crkva. 
- U saradnji sa Gradskom upravom i Gradonačelnikom realizovali smo veliki broj projekata. Takođe, rekonstruisali smo groblje i izgradili ogradu oko crkve - podsjetio je Štefek, dodajući da Udruženje Slovaka u Bijeljini ima dobru saradnju i česte kontakte i sa slovačkim udruženjima iz Šida, Erdevika, Bingule i drugih mjesta u Srbiji, u kojima žive Slovaci.
Udruženje Slovaka u Semberiji osnovano je 2006. godine, a u Bijeljini je trenutno naseljeno oko 40 slovačkih porodica.
- Slovaci svojim prisustvom i radom doprinose kulturnom i svakom drugom bogatstvu Semberije. Uvijek ćemo podržavati inicijative nacionalnih manjina, s obzirom na to da je Bijeljina sredina u kojoj njegujemo različitosti i mislimo da je suživot građana različitih vjera i nacija jedan od najvažnijih preduslova za napredak zajednice - poručio je gradski menadžer Miloš Stevanović.