Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Apel građanima da ne daju novac djeci na ulici


U okviru akcije „Suzbijanje prosjačenja“ koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijska uprava Bijeljina, danas je održana konferencija za medije o primjeni Protokola o suzbijanju prosjačenja. Na konferenciji su o efektima akcije govorili predstavnici ustanova potpisnica Protokola - Gradske uprave, Policijske uprave, Centra za socijalni rad i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“. 

Šef u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović je podsjetila da je Protokol o suzbijanju prosjačenja potpisan 2012. godine, ali i da je revidiran u februaru ove godine.
- Želimo da na ovaj način još jednom apelujemo na građane da ne daju novac djeci koja prosjače na ulici, jer im na taj način ne pomažu - navela je Mlađenovićeva.
Slavica Kovrlija, iz Centra za socijalni rad, istakla je da je akcija suzbijanja prosjačenja u Bijeljini počela krajem jula.
- Centar za socijalni rad ima ulogu zbrinjavanja djece koja su zatečena u prosjačenju, a od početka akcije u našu ustanovu dovedeno je 31 dijete - pojasnila je Kovrlija.
Inspektor u bijeljinskoj Policijskoj upravi Željko Vidović naveo je da će akcija suzbijanja prosjačenja trajati do kraja septembra.
- Građani moraju biti oprezni i u slučajevima kada pojedina lica sakupljaju dobrotvorne priloge za liječenje ili iz sličnih razloga traže novac, jer za to moraju imati odobrenje od nadležnog policijskog organa - upozorio je Vidović.
Direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ Dragan Joković istakao je da je identifikovano 48 djece koja se bave prosjačenjem na području Grada, odnosno koja su zloupotrebljena u ove svrhe.
- Prosjačenje je jedan od oblika trgovine ljudima i novac koji se da djetetu na taj način nikada ne završava kod njega. Apelujem na građane da prijavljuju prosjačenje - skrenuo je pažnju Joković, dodajući da je pokrenuta inicijativa za izgradnjom Prihvatilišta u Bijeljini za djecu zatečenu u prosjačenju.