Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Godišnjica bitke za život i ognjište Smoluće, Tinje i Potpeća


Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomenik poginulim borcima i civilima na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, danas je obilježena dvadeset i šesta godišnjica od oslobađanja 7.000 Srba sa područja Smoluće, Tinje i Potpeća iz dvoipomjesečnog neprijateljskog obruča.

General u penziji Budimir Gavrić, koji je bio ratni načelnik Štaba Istočno-bosanskog korpusa i komandovao operacijom „Smoluća“,  naveo je da se danas sa ponosom obilježava pobjeda, koja je bila sjajna zahvaljujući ogromnom moralu, požrtvovanju i hraborosti boraca.
- Operaciju smo izveli uspješno, mada je bilo gubitaka. Rat je završen, ali ostale su brojne rane - poručio je general Gavrić.
On je istakao da je ovaj proboj, pored akcije „Koridor“,  jedna od najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske i da je 
u operaciji bilo 23 poginulih i 150 ranjenih, snage u okruženju su za 74 dana potpune opsade imale 51 poginulog i 136 ranjenih boraca, a u neprijateljskom okruženju ubijeno je osam civila, dok ih je desetine ranjeno. 
Nekadašnji stanovnici Smoluće, Potpeća i Tinje razoračani su činjenicom da se ovaj datum ne obilježava na republičkom nivou, kao i odnosom prema borcima Vojske Republike Srpske sa tih prostora. 
- Danas naših nekoliko saboraca leži u zatvorima u Republici Srpskoj zato što su se branili, što su branili svoj goli život i živote svojih najbližih, a da institucije BiH nisu ni do danas našle shodno da procesuiraju određeni broj ljudi iz šest okolnih opština koje su uradile to što su uradile srpskom življu na tim prostorima - upozorio je nekadašnji stanovnik Potpeći Slavko Novaković.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je ovo bila najhumanija bitka i da se takav odnos prema njoj njeguje i tokom proteklih 26 godina.
- Radilo se na namjeri potpunog uništenja naroda na tom prostoru. Branili smo se herojskom borbom, u izuzetno teškim uslovima - naveo je Savčić, dodajući da borci i porodice poginulih boraca danas nisu u centru pažnje Republike Srpske, te da se ne vodi dovoljno računa o njima.
- Za određene kategorije se može naći novac u republičkom budžetu, a za demobilisane borce se ne može naći - kritikovao je Savčić.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da ovaj i svi parastosi i spomenici treba da budu opomena da se ne dozvoli da ikada više dođe do rata u kome ćemo biti okruženi.
- Ovo je podsjećanje na dane kada su najbolji od nas ginuli da bi se iz okruženja spasilo oko 7.000 sunarodnika u tri sela. Borci iz Smoluće, Tinje i Potpeća su i nakon izlaska iz obruča nastavili borbu i u tim godinama poginulo je još najmanje stotinu boraca. Izgubiti svoje najmilije i izgubiti zavičaj je tragedija čiju  težinu znaju samo oni koji su je doživjeli. Srećom, žitelji ovih sela su imali gdje da dođu i Semberija je postala novi zavičaj za mnogo njih - istakao je Mićić, dodajući da povratak u ova sela ni danas nije moguć.