Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Proslavljena Velika Gospojina u Tavni


U prisustvu brojnog naroda, monaštva i sveštenstva, Manastir Svete Trojice u Tavni proslavio je praznik Uspenja Presvete Bogorodice.

Nakon praznične litije, priređena je trpeza ljubavi za vjernike.
Tradicionalna proslava praznika, u narodu poznatijeg kao Velika Gospojina, okupila je u Tavni ljude sa svih strana.
Osim vjernika iz Semberije, Majevice, Posavine i Podrinja, svečanom obilježavanju Uspenja Presvete Bogorodice u Tavni prisustvovali su mnogobrojni predstavnici Gradske uprave i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
- Mi iz Gradske uprave pokušavamo da pomognemo čitavoj eparhiji u rješavanju problema sa kojima se suočavaju, u skladu sa našim mogućnostima. Imali su problema sa klizištima i to smo uspjeli da saniramo, jer ovo nije samo važno mjesto za naš identitet, nego ovdje svakodnevno dolazi veliki broj vjernika, ne samo kada su pravoslavni praznici, već je Tavna postala jedno od središta vjerskog turizma u Semberiji - istakao je Mićić, dodajući da sestrinstvo Manastira Tavna osim što njeguje pravoslavlje, vrlo dobro održava i čitav manastirski kompleks, iako nema veliki broj sestara.
U Tavni je danas posjetiocima predstavljena i izložba ručnih radova vrijednih žena, a organizovan je i tradicionalni vašar.