Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Umjetnici osmi put saboruju u Bijeljini


U Centru za kulturu „Semberija“ otvorena je osma likovna kolonija „Saborovanje umjetnika Bijeljina 2018“, koja je okupila 55 likovnih umjetnika iz Bijeljine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, te iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Jermenije, Kazahstana, Mađarske, Slovačke, Austrije i Kanade.
Koloniju je otvorio gradski menadžer Miloš Stevanović.
- Ovo je još jedan pokazatelj da je Bijeljina postala prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu, kao Grad kulture i mi ćemo nastaviti da njegujemo i podržavamo kulturne manifestacije, jer je su upravo one odraz identiteta svakog Grada - istakao je Stevanović.
Simo Laketić, pomoćnik direktora u Turističkoj organizaciji Bijeljina, koja je i organizator ove izložbe, uz pokroviteljstvo Gradske uprave, najavio je da će likovni umjetnici svoje slike izložiti na kolektivnoj izložbi u Centru za kulturu, 1. septembra, kada se i zatvara ova likovna kolonija.

- Većina umjetnika je više puta boravila u Bijeljini, ali ima i likovnih stvaralaca koji su prvi put naši gosti. Nastojaćemo da im pružimo maksimalno gostoprimstvo. Po jednu ili dvije slike svaki od njih će pokloniti Gradu i one će ostati u fundusu Turističke organizacije Grada -istakao je Laketić.
Među umjetnicima koji će ove godine stvarati u Semberiji je i Vjera Đukić iz Beograda, koja je na ovoj likovnoj koloniji učestvovala i 2013. godine.
-  Imala sam čast da ove godine pomažem u organizaciji likovne kolonije, te sam dovela likovne umjetnike iz Kazahstana, Jermenije, Azerbejdžasna, Rusije i Ukrajine, kako bi i oni obogatili fundus Grada svojim likovnim ostvarenjima - navela je Đukićeva, ističući da Grad Bijeljina i Semberija nude mnogo zanimljivih objekata i predjela za slikanje. 
Svjetlana Brijuk, likovna umjetnica iz Kijeva u Ukrajini, istakla je da prvi put boravi u BiH i na ovoj likovnoj koloniji, da je vidjela interesantnu zemlju i ljude, kao i da joj je drago što ima priliku da upozna likovne stvaraoce iz brojnih zemalja.
Likovna umjetnica iz Subotice Ildiko Szlacki je navela da je na ovu koloniju dovela svoje prijatelje, umjetnike iz Rusije, Slovačke, Jermenije i Kazahstana.
-  Već šest puta sam učestvovala na ovoj koloniji. Učestvovala sam na više od stotinu kolektivnih izložbi. Prije desetak godina posvetila sam se profesionalnom slikarstvu i živim od ove profesije, a posjete Bijeljini me uvijek iznova inspirišu - istakla je slikarka iz Srbije.