Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Nema razloga za paniku zbog dolaska migranata


Gradska uprava Grada Bijeljina je svjesna da je stanovništvo uznemireno zbog povećanog priliva migranata, ali, istovremeno apelujemo na građane da se ne bave nelegalnim prevozom migranata, s obzirom na to da je to krivično djelo trgovine ljudima, kažnjivo zatvorom, bio je jasan na današnjoj konferenciji za medije gradski menadžer Miloš Stevanović.
- Jutros je na područje Grada Bijeljina došlo 75 novih nelegalnih migranata, uglavnom iz Irana ali građani nemaju razloga za paniku. Grad Bijeljina je aktivno uključen u rad Koordinacionog tijela za praćenje kretanja nelegalnih migranata koje je u stalnom zasjedanju i već smo upozoravali na ovu mogućnost nakon što je Republika Srbija liberalizovala vizni režim sa Iranom. Posebno nas je zabrinulo što je u ovoj grupi migranata, pored odraslih muškaraca i pet žena, troje djece i jedna beba, pa je sa Domom zdravlja usaglašeno da se, u slučaju potrebe, obezbijedi hitna pomoć ovim ljudima, a prije svega djeci – istakao je Stevanović, dodajući da se migranti ne deportuju sem u slučaju da počine krivično djelo.
Gradski menadžer je najavio da će policija pomoći u prevozu ovih ljudi prema Sarajevu, a Koordinaciono tijelo apeluje na državne organe da pojačaju kontrolu granica jer situacija postaje sve složenija. 
- Grad će, u okviru svojih mogućnosti, pružiti svu logističku podršku policiji, a ostajemo pri stavu da druge policijske agencije i tijela ne mogu da djeluju na teritoriji Srpske bez isključive saglasnosti Vlade i Koordinacionog tijela – podsjetio je Gradski menadžer.