Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Ivanić: Bijeljina će biti pravi regionalni centar


Danas je Bijeljinu posjetio srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i tom prilikom sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i njegovim saradnicima, između ostalog, razgovarao o projektima koji su u toku ili se planiraju u Bijeljini ili će imati uticaja na ovo područje.
Gradonačelnik Mićić je srpskog člana Predsjedništva upoznao sa tokom projekta izgradnje kanalizacionog sistema u Bijeljini, ali i problemom povrata PDV-a na donacije za ovaj projekat dobijene iz inostranstva:
- Prilikom odobravanja donacija nije bilo definisano automatsko oslobađanje od plaćanja PDV-a. Da ne bi zaustavljali projekat izgradnje kanalizacije, platili smo porez uz obećanje da će biti vraćen. Trenuno očekujemo da nam se vrati 1,5 miliona konvertibilnih maraka od PDV-a, ali za to je potreban niz odluka različitih institucija i tu bi naš član Predsjedništva mogao da odigra značajnu ulogu - izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Mićić, ističući da bi tim sredstvima moglo da se završi asfaltiranje ulica u kojima je izgrađena kanalizacija.
Na sastanku je bilo riječi i o planovima za povezivanje Republike Srpske i Srbije auto-putem koji bi bio građen i kroz Semberiju. Gradonačelnik Mićić je istakao da će u prostorni plan Grada Bijeljina, koji će do kraja godine biti usvojen, biti ucrtan i auto-put.
- Nama je bitno povezivanje i sa Banjalukom i sa Beogradom i zato ćemo uraditi sve što je naša obaveza da bi auto-put bio što brže izgrađen - bio je jasan Mićić.
Ivanić je podsjetio da mu je prije desetak dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija privodi kraju izgradnju planske dokumentacije za izgradnju auto-puta na pravcima preko Višegrada i Kuzmina i da je Srbija odlučna da radi na ovom projektu, bez obzira kako će teći najavljeno finansiranje iz Turske.
- Kad se auto-putem poveže sa Beogradom i Banjalukom, Bijeljina će postati potpuno otvorena prema Evropi i postaće istinski centar, ne samo u Srpskoj, već i u regionu - ocijenio je Ivanić.