Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Kontrola granice jedino rješenje za problem velikog priliva migranata


Čvršća kontrola granica je jedini način da se ublaži migrantska kriza, jedan je od zaključaka današnjeg razgovora srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i njegovim saradnicima.
- Gdje god je uvedena pojačana kontrola granica, priliv migranata je smanjen. Sve ostalo je zloupotreba ove krize u političke svrhe. Kad neko podnese zahtjev za azil, on ima pravo da se slobodno kreće, a njihov cilj nije ostanak kod nas, nego odlazak na Zapad – istakao je Ivanić.
Srpski član Predsjedništva je ocijenio da je odluka da se pripadnicima federalnog MUP-a ne dozvoli prelazak entitetske linije u skladu s Ustavom i nadležnostima entiteta, ali da ta odluka pokazuje i da je problem migranata manji nego što se stvara ambijent u medijima.
- Entitetska ministarstva unutrašnjih poslova sarađuju mnogo više nego što je u javnosti utisak i nije rijetkost da vidite pripadnike policije jednog entiteta u drugom entitetu. Istovremeno, Oružane snage BiH po Ustavu i zakonu ne mogu kontrolisati granicu i to bi bilo prenošenje nadležnosti. Bezbjednosne ustanove imaju dovoljno kapaciteta da to rade – bio je jasan Ivanić. 
 Gradonačelnik Mićić je ponovio da trenutno u Bijeljini nema većih problema sa migrantima, jer njihov cilj nije da ostanu ni u Bijeljini ni u Srpskoj.
- Jasne su nadležnosti različitih nivoa vlasti. Ako bude potrebno, u skladu sa našim mogućnostima, mi ćemo obezbijediti humanitarnu pomoć migrantima, pogotovo imajući u vidu da je cilj tih ljudi samo da prođu kroz Bijeljinu, ali i da je naš narod nedavno takođe bio u situaciji kada mu je trebala takva pomoć – podsjetio je gradonačelnik Mićić.