Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Kriva Bara pamti pale borce

2018-06-23

Imena palih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Krive Bare Mihaila Mike Đurića i Petra Peće Stanojlovića, kao i Jove Balorde, Neđe Draškovića, Spasoja Jovanovića, Krste Fuštića, Dimitrija Jelića i civilne žrtve rata Milojke Baković čije porodice danas žive u Krivoj Bari upisana su na spomen-ploču otkrivenu i osveštanu juče na Domu kulture u ovoj mjesnoj zajednici.- U prošlom ratu poginuo mi je sin, u Drugom svjetskom ratu – otac, a u Prvom svjetskom – djed. Svima je ime bilo Mihajlo. Takva su im imena bila, takvi su ratovi bili. Moj sin Mihajlo imao je 23 godine kad je poginuo – ispričao je ovom prilikom Gavrilo Đurić iz Krive Bare.

Demobilisani borac Vojske Republike Srpske iz Krive Bare Ignjat Đurić je podsjetio da su Mihailo Đurić i Petar Stanojlović poginuli 1992. godine na brčanskom ratištu –Mihailo tačno 26 godina od dana kada je otkrivena spomen-ploča, a Petar sutradan i dodao da su ostali borci, čija imena su upisana na spomen-ploču, svoje živote dali za odbranu Srpske na različitim ratištima.

Ovom prilikom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je predložio da se, nakon potpunog završetka radova, Dom kulture u Krivoj Bari nazove po Miki Đuriću i Peći Stanojloviću, ali se osvrnuo i na odnos Republike Srpske prema boračkim kategorijama stanovištva.- U Bijeljini imamo oko 60 porodica poginulih boraca koje nisu stambeno zbrinute ili imaju neodgovarajući smještaj. Stambeno zbrinjavanje je nadležnost Vlade Republike Srpske, a lokalne zajednice samo pružaju podršku u tom procesu. Invalidnine se uredno isplaćuju, ali je i dalje teška materijalna situacija boraca i djece poginulih boraca. Grad pokušava da pomogne koliko je u mogućnosti i, između ostalog, imamo najviše djece poginulih boraca koja su primljena u Gradsku upravu – više od dvadesetoro – istakao je Mićić.