Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PETROVIĆ: PODRŠKA OBRAZOVANjU - DIO PRONATALITENE POLITIKE


 
Povodom početka školske 2023/2024. godine, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović danas je posjetio Srednju tehničku školu „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, kao i osnovne škole „Meša Selimović“ u Janji i „Ćirilo i Metodije“ u Glavičicama, poželivši im uspješnu novu školsku godinu.

U Tehničkoj školi gradonačelnik Petrović je posjetio odjeljenje prvog razreda, smjera računarstvo i programiranje, čiji svi učenici su „vukovci“ poručivši im da su, zahvaljujući briljantnom uspjehu u svom školovanju, oni ponos Semberije i da je siguran da će nastaviti da nižu uspjehe i u daljem školovanju.
- Grad Bijeljina će rebalansom ovogodišnjeg budžeta ili u budžetu za narednu godinu uvesti mjere podrške i za učenike srednjih škola. Na objektu u kojem će biti nove radionice za praktičnu nastavu Tehničke škole dovršeni su i radovi na električnim i vodovodnim instalacijama, a kad budu završeni svi radovi, ovaj objekat će biti reprezentativan ne samo u Bijeljini, nego i u cijelom regionu. Sem toga, Grad je doznačio sredstva Tehničkoj školi za računarsku opremu, kako bi učenici imali što bolje uslove za učenje - naveo je Petrović. 

U osnovnim školama u Janji i Glavičicama gradonačelnik Bijeljine se družio sa prvačićima.
- Pravo je zadovoljstvo bilo gledati program koji su stariji učenici priredili prvačićima, kako bi im uljepšali njihov prvi školski dan. Mi sm im poželjeli srećno i uspješno školovanje, sa nadom da će lijepe školske uspomene nositi kroz čitav život, baš onako kako smo moji školski drugari i ja danas ponosni na našu učiteljicu koja je sada u penziji. Oko devet stotina prvačića je upisano na području grada Bijeljina, a sve pronatalitetne mjere koje preduzimamo usmjerene su na to da ova brojka svake godine bude veća. Grad će i ubuduće učenicima obezbjeđivati udžbenike i školski pribor uz povećavanje subvencije za školski pribor. Jedini smo grad u Republici Srpskoj koji je i djeci bošnjačke nacionalnosti nabavio udžbenike po programu Federalnog ministarstva prosvjete. OŠ „Meša Selimović“ ima i problem sa prevozom đaka sa poteškoćama u razvoju, a u razgovoru sa rukovodiocima i učiteljima ove škole pronašli smo rješenje i za ovaj problem - naveo je gradonačelnik Petrović.

​Posjetu Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Glavičicama, gradonačelnik Bijeljine je iskoristio da razgovara o radovima na zamjeni dotrajale stolarije u toj školi, stare više od četiri decenije, odnosno, ugradnji nove i energetski efikasnije stolarije. 
- Za narednu godinu planiramo i druge mjere za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj školi, prije svega fasaderske radove - najavio je Petrović.