Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

24 GODINE OD NATO AGRESIJE


„Ubijali ste nam decu, ali niste uspeli da slomite srpski duh i nikada ga nećete slomiti!“, poručio je predsjednik Aleksandar Vučić večeras u Somboru na Centralnom komemorativnom skupu povodom sjećanja na žrtve NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju koja je počela na današnji dan 1999. godine.
 
- Savremeno međunarodno pravo konačno je umrlo 24. marta 1999. godine. Ubijali su jednu malu slobodarsku državu koja nikog nije napala i uzela nešto tuđe, kidali dijelove teritorije, ubijali djecu, civile, vojnike i policajce samo zato sto su htjeli da nam uzmu Kosovo i Metohiju rekao je Vučić i zaključio: Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo!
 
Patrijarh srpski Porfirije u svom govoru je rekao da su prije 24 godine, 78 dana na Srbiju sa neba umjesto blagoslova dolazili anđeli smrti izbacujući smrtonosni tovar i da zato srpski i drugi narodi u Srbiji znaju koliko su danas svijetu potrebni mir i razumijevanje.
 
- Gledamo budućnost znajući prošlost, čuvaćemo mir, ne želimo sukobe ni sa kim - bio je jasan Patrijarh srpski.
 
Pomenu žrtvama NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju prisustvovali su i predstavnici vlasti iz Republike Srpskoj. Počast žrtvama NATO agresije odao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je istakao da sjećanje srpskog naroda o onome što se dogodilo mora da bude vječno.
 
- Sabrani smo danas u molitvi za sve nedužne žrtve tokom NATO agresije i treba da se svake godine sabiramo upravo pod okriljem Crkve i molitvom i da učinimo sve da sačuvamo mir u ovim teškim okolnostima, jer naš srpski narod živjeće zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom i neka nam živi naša Srbija, a i večeras i svakovg dana i da Republika Srbija i Republika Srpska dišu jednim plućima - poručio je Petrović.
Tokom 78 dana NATO bombardovanja ubijeno je preko 1.100 pripadnika vojske i policije, a procjenjuje se da je poginulo najmanje 2.500 civila, među kojima je bilo i 89 djece.