Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Knez Ivan Knežević - Knez Ivo od Semberije



Ivan Knežević, u narodu poznatiji kao Knez Ivo od Semberije, rođen je u selu Popovi kod Bijeljine 1760. godine. Uz Filipa Višnjića, jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti Semberije.
Prvi srpski ustanak 1804. godine zatekao je Kneza Ivu na položaju obor-kneza svih 12 sela Bijeljinske nahije i u to vrijeme (1806. godine) zbio se događaj koji ga je učinio simbolom dobročinstva i patriotizma – Knez Ivo je cijelo imanje dao Turcima da bi otkupio srpsko roblje zarobljeno u ustaničkoj Srbiji i poterano preko Drine.
Tri godine kasnije, Knez Ivo je stao na čelo srpskih ustanika u Semberiji koji su učestvovali u ostvarivanju Karađorđevog „ofanzivnog plana“ za širenje ustanka i oslobađanje Bosne, Hercegovine i ostalih srpskih teritorija na Balkanu. „Ofanzivni plan“ je propao zbog iznenadnog prodora Turaka u Pomoravlje, nakon čega su se sve ustaničke vojske povukle u Srbiju, a sa semberskim ustanicima se u Srbiju povukao i Knez Ivo.
Sa svojim ustanicima 1809. godine Knez Ivo se naselio u Mačvi i selima duž Save, gdje je dobio titulu vojvode izbjeglih Srba i nastavio da se bori protiv Turaka. Posle ponovnog pada Srbije u ropstvo, Knez Ivo je utočište potražio u Sremu. Tamo je ostao do 1820. godine, kada mu je knez Miloš dozvolio da se ponovo nastani u Šapcu.
Knez Ivo je umro 12. jula 1840. godine i sahranjen je u Šapcu.

Kneza Ivu od Semberije je opjevao Filip Višnjić u pjesmi „Knez Ivan Knežević“. Branislav Nušić je napisao tragediju "Knez Ivo od Semberije", na osnovu koje je Isidor Bajić komponovao istoimenu operu, prvi put izvedenu 1911. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iako je opera relativno naivno napisana u stilsko-muzičkom smislu, ipak je jedan od pionirskih pokušaja pisanja nacionalnih opera.
 

U samoj operi se mogu naći i dvije pjesme za koje se smatra da su narodne, ali su, u stvari, djelo Isidora Bajića: Ej, ko ti kupi to fustanče i Oj, Srpkinjo, bud' orna.
 

Kao jedan od simbola Bijeljine i Semberije, Knez Ivo  je prikazan na gradskom grbu kao čuvar štita, zajedno sa Filipom Višnjićem.
Po njemu nosi ime jedna osnovna škola u Bijeljini, kao i jedno od tri najviša gradska priznanja u Bijeljini - Medalja „Knez Ivo od Semberije“ koja se dodjeljuje za djela koja zaslužuju opšte poštovanje i priznanje u Gradu, a posebno za djela humanizma, nesebičnog požrtvovanja u spasavanju ljudi i dobara, borbe za slobodu i ljudsko dostojanstvo, ispoljenu ličnu hrabrost i za djela koja doprinose srećnijem i humanijem življenju. Medalja „Knez Ivo od Semberije“ dodjeljuje se i za naročito uspješne pojedince i pravna lica u oblasti poljoprivredne proizvodnje i privrede uopšte.