Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Anketa za izbor idejnog rješenja novog izgleda Vodotornja

Na konkurs Grada Bijeljina za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rešenja za adaptaciju i rekonstrukciju multifunkcionalnog objekta „Vodotoranj“, raspisan u novembru 2021. godine, pristigla su dva konkursna rješenja koja je Grad otkupio.  
 
Konkursom je bilo predviđeno da rješenje treba da bude kvalitetna urbanističko-arhitektonska postavka i kompozicija za jedan od najprepoznatljivijih arhitektonskih objekata u Bijeljini, kojim će biti funkcionalno i ambijentalno unaprijeđen ovaj prostor i samim tim učinjen atraktivnijim za širok spektar korisnika, kako bi ovaj lokalitet dobio i svoju turističku, kulturnu i urbanističko-arhitektonsku vrijednost. 

Glasanje je otvoreno do 25. juna 2022. godine.

 
Prvim rješenjem predviđena je podjela ambijentalne cjeline Vodotornja na tri dijela – ulazni prostor, četiri etaže poslovnog prostora namijenjenog izdavanju manjim firmama, odnosno, vidikovac i administrativni dio na dvije najviše etaže. U rješenje je uključeno i zelenilo na fasadama (punktovi sa puzavicama, kupola prekrivena sa 180 brisoleja), središnji lift u kružnom jezgru stepenica, ali i dodatni panoramski lift uz fasadu ka centru grada. 


Idejno rješenje 1


Idejno rješenje 1 - projekat 42.25MB


Autori drugog rješenja su isplanirali dodatno proširenje objekta rampom oko čitavog objekta i predvidjeli da objekat čine galerijski, zajednički poslovni prostor i kancelarijski prostori, a restoran i vidikovac u vrhu Vodotornja. I ovo rješenje nudi inovativna rješenja među kojim su perforirani zid-terasa, rezervoar za kišnicu na krovu, sistem za prečišćavanje vode, sistem filtera vazduha i središnji lift u kružnom jezgru stepenica.


Idejno rješenje 2

Idejno rješenje 2 - projekat