Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Biografija gradonačelnika Miće Mićića

Mićo Mićić je rođen 06.09.1956. godine u Bijeljini.

Osnovnu školu je završio u Gradcu i Crnjelovu, a srednju tehničku školu u Bijeljini. Fakultet za fizičku kulturu je završio 1981. godine u Sarajevu.

Od 1981. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini.U Administrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine na dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilinu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine.

Od 2000. godine bio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a od 2003. godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika Opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. 2012. izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji Bijeljine.

Od kako je Mićić došao na čelo lokalne uprave 2005. godine, Bijeljina se ubrzano razvija i postaje jedan od glavnih pokretača razvoja Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine.

2013. godine načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske su ga izabrali za Predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a trenutno je na dužnosti potpredsjednika Saveza.

Od maja 2017. godine na čelu je Mreže asocijacija lokalnih uprava Jugoistočne Evrope (NALAS).

Gradonačelnik Mićić je nosilac titule „Najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave“ za 2008. i 2012. godinu za, kako je navedeno u obrazloženju, „izvanredan dugogodišnji doprinos razvoju opštine Bijeljina, stvaranje povoljnih uslova za razvoj biznisa i bolji život građana“.

Evropski pokret u BiH mu je dodijelio priznanje „Evropski načelnik Republike Srpske 2012. godine“.

Dobitnik je i visokog priznanja „Zlatna plaketa 'Lider lokalne samouprave decenije“ koje mu je 2012. godine dodijelila Internacionalna liga humanista - Liga za mir.

Gradonačelnik Mićić je nosilac Ordena Svetog Save I i II reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

2016. godine izabran je za drugi gradonačelnički mandat, odnosno četvrti mandat Prvog čovjeka lokalne samouprave.

Živi u Bijeljini sa suprugom i troje djece.