Званична интернет презентација
Град Бијељина

ОБИЉЕЖЕНА 30. ГОДИШЊИЦА УБИСТВА ВОЈНИКА У „ТУЗЛАНСКОЈ КОЛОНИ“



Вјерским обредима и полагањем цвијећа на мјесту злочина у Тузли и на спомен-костурници убијених војника на градском гробљу Пучиле у Бијељини, обиљежена је тридесета годишњица убиства војника ЈНА у „Тузланској колони“. Поменима су присуствовали преживјели учесници „Колоне“, породице страдалих војника, званичници Републике Српске, БиХ и локалних заједница, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и бројни грађани.
 
На гробљу у Пучилама су се, између осталих, обратили министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић. 
 
Министар Милуновић је захвалио присутнима на доласку на помен, јер је то један од начина на који се од заборава чува страдање у страшном злочину и истакао значај јединства међу Србима, захваљујући којем данас имају Републику Српску коју треба да чувају, јер је она гаранција слободног живота за српски народ. 

- Позивам у овим тешким временима да то јединство буде што веће, како нас не би задесила трагична судбина из наше прошлости - истакао је Милуновић. 
 
Градоначелник Бијељине је подсјетио да овај град има тужну дужност да чува кости мученика чије мучко убиство је најавило карактер рата који је услиједио и подсјетио да домаћи и међународни судови не маре много за овај ратни злочин. 
 
- Већ тридесет година јасно је да се животи погинулих на једној зараћеној страни не рачунају као животи убијених на другој страни, као да су сузе и бол једних мајки мање вриједни у односу на сузе и бол неких других мајки и свих који су вољели убијене. Редовно се овдје окупљамо, не тражећи ништа сем правде, али испада да правде нема. Тужилаштвима, судовима и политичарима свих боја треба да буде јасно да, уколико мисле да граде суживот у БиХ на здравим основама, свака жртва непотребног распада Југославије и, још непотребнијег, грађанског рата мора имати исти третман, без обзира на име и нацију - био је јасан Петровић, додајући да су војници убијени на правди Бога, потпуно невини.
 
Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Tузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“, извршиле су из засједе муслиманске снаге 15. маја 1992. године. У овом злочину убијена су 54 припадника ЈНА, 78 је рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.