Званична интернет презентација
Град Бијељина

Лангенхаген (Њемачка)


Лангенхаген је град у њемачкој покрајини Доња Саксонија. Повезан је са Хановером, али има посебну инфраструктуру и економију. Лангенхаген има више од 50.000 становника.

Сарадња између Бијељине и Лангенхагена је успостављена 1999. године, а Уговор о пријатељству између два града потписан је 2007.

ИСТОРИЈА
Први писани помени дијелова Лангенхагена под садашњим именом потичу из 990. године, а 1312. године град се први пут помиње као Ниенхаген. За развој града јако је важна 1618. година, када је Лангенхаген добио трговачке повластице.
У 20. вијеку Лангенхаген постаје важна саобраћајна раскрсница, чему је највише допринијела изградња жељезнице 1890. године и луке на Мителанд каналу 1916. године.
Аутопут је изграђен средином 30-тих година 20. вијека и тада је настало Сребрно језеро коме су име, наводно, дали пилоти јер им је служило као оријентир на лету за Берлин.
Други свјетски рат доноси огромна разарања и тада је двије трећине Лангенхагена уништено у бомбардовањима.
Послератни период је период брзог економског и друштвеног развоја, па 1959. године Лангенхаген добија градску повељу, а 1974. године, приликом административне реформе, територија града је проширена на садашњу величину.

ЕКОНОМИЈА 
У Лангенхагену је 1952. отворен Хановер-Лангенхаген аеродром који је један од највећих у Њемачкој и има пресудни значај за економију града.
У близини аеродрома постоје четири индустријске зоне са производним и комерцијалним дјелатностима, а ту је и Хановерска међународна тржница са представништвима преко 400 међународних дистрибутера брендиране робе.
1982. године у Лангенхагену је, први пут у свијету, започела производња компакт дискова, а 1996. је започета производња DVD-ова.

КУЛТУРА И ЗНАМЕНИТОСТИ
Лангенхаген је у Њемачкој познат по својој кабаретској и комедиографској сцени.
Умјетничко друштво Лангенхагена, од националног значаја, има за главни циљ промоцију и заштиту дјела модерне умјетности. Захваљујући Удружењу, у Лангенхагену постоји Парк скулптура, а модерне скулптуре су постављене и широм града.
Сваке године у Лангенхагену се одржава Фестивал позоришта и кратких форми „Мимузе“.
У јулу, на градском тргу се одржава тродневни градски фестивал, а сваке двије године се одржава велики градски бал. Двогодишње су и хуманитарне манифестације Индустријски шоу и Породични фестивал.
Раније је на територији Лангенхагена постојало неколико вјетрењача, а сачувана је само једна из 17. вијека. Постоји и неколико старих цркава од којих је најзнаменитија Елизабетина црква, реконструисана после уништења у Другом свјетском рату. Торањ цркве, стар преко 400 година, остао је сачуван од бомби и то је најстарија зграда у Лангенхагену.
Лангенхаген је познат и по љубитељима коња, а успјешно дјелује и Поло клуб.
Оазе природе су заштићена природна подручја Кананохер шума и природни резерват Калтенвеидер мочвара.

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА
Поред Бијељине, Лангенхаген је град-побратим градова Саутворк (кварт Лондона, Велика Британија), Ново Место (Словенија) и Глогов (Пољска).
Квартови Лангенхагена његују партнерство са градовима и квартовима у Француској, Аустрији и Бразилу.

ЛИНКОВИ:
www.langenhagen.de
http://en.wikipedia.org/wiki/Langenhagen