Званична интернет презентација
Град Бијељина

Унапређење квалитета пољопривредног земљишта и сеоске инфраструктуре



Градска управа и Аграрни фонд Града Бијељина су завршили активности на побољшању квалитета пољопривредног земљишта, односно калцификацији, планиране Правилником градског Аграрног фонда о начину и условима подстицаја у пољопривредној производњи за 2021. годину.

За ову врсту подстицаја из градског буџета обезбијеђено је 95.000 конвертибилних марака, односно 3.000 кубних метара кречњака, а право на подстицај остварило је 202 пољопривредника.
Правилником је предвиђено да, уз захтјев за добијање овог подстицаја, пољопривредници прилажу и узорак земљишта за анализирање киселости (pH вриједности), што такође финансира Аграрни фонд, а комисија Аграрног фонда на терену, методом случајног узорка, на лицу мјеста утврђује стварно стање.
Право на добијање подстицајних средстава, односно кречњака, за побољшање квалитета земљишта остварује се једном у двије године за обрадиве површине од 0,5 до два хектара.
 
Такође, у завршној фази су радови на изградњи, поправци и уређењу сеоске инфраструктуре за које је такође предвиђено финансирање из Аграрног фонда. Захтјев за побољшање стања инфраструктуре поднијело је преко двадесет мјесних, а захтјеви су се углавном односили на пошљунчавање њивских и некатогорисаних путева. За ову сврху у 2021. години издвојено је 100.000 КМ.