Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

BIJELjINA OPET PIONIR - ASISTENTI U NASTAVI U SREDNjOJ ŠKOLI




Gradonačelnik Ljubiša Petrović potpisao je danas sa dekanom Pedagoškog fakulteta i direktorom Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini sporazum kojim je predviđeno angažovanje studenata - volontera na pozicijama asistenata u nastavi za pomoć učenicima sa smetnjama u razvoju.

Grad je prethodno obavijestio Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da želi da sprovede ovaj Sporazum, jer pitanje asistenata u nastavi u srednjim školama nije predviđeno Zakonom.

Petrović je istakao da je ovo prvi put u Republici Srpskoj da jedna lokalna zajednica, u ovom slučaju Grad Bijeljina, osnažuje obrazovni proces u srednjim školama.

- Potpisivanje ovog sporazuma daje volju i motivaciju da u budućnosti broj studenata - asistenata bude povećan. Asistenti u osnovnim školama već rade. Što se tiče srednjih škola, Projekat je eksperimentalno počeo u drugom polugodištu školske 2022/23. godine, a dosadašnja kratka praksa je pokazala da ima potrebe da se nastavi i razvija - rekao je Petrović i dodao  da na ovaj način ojačava  obrazovni i sistem socijalne inkluzije. .

Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, posebno ako se ima u vidu da je ovo pionirski posao u Republici Srpskoj.

- Važno je naglasiti da je riječ o sprovođenju pilot-projekta vezanog za pomoć djeci koja imaju smetnje u razvoju, a koja pohađaju redovnu nastavu u srednjim školama - u ovom slučaju Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Naša namjera je da, poslije sprovođenja ovog projekta i sagledavanja iskustava, vidimo šta je dobro, a šta zahtijeva doradu. Ideja je da se ovakvo rješenje uvede na teritoriji cijele Republike Srpske - napomenuo je Stević.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu sve je više djece koja imaju poteškoće u razvoju.

- To, naravno, ne znači da će im mogućnost za školovanje biti uskraćena. Naprotiv kao društvo, moramo im pomoći da završe procese školovanja i u budućnosti zasnuju radni odnos kako bi bili ravnopravni sa okruženjem u kojem žive - naglasio je Stević. 

On je podjsetio da djeca sa smetnjama u razvoju, učenici u osnovnim školama, imaju asistente, ali da u srednjim to do sada nije bio slučaj.

Zoran Despotović, direktor Poljoprivredne i medicinske škole, rekao je da je za njega velika čast to što je Sporazum potpisan. 

- Nije slučajno izabrana škola na čijem sam čelu, jer je upravo u ovoj obrazovnoj ustanovi u aktuelnoj školskoj godini upisan najveći broj učenika sa poteškoćama u razvoju. Preciznije rečeno, njih 11 - rekao je Despotović. 

Despotović je rekao da je ideja koja je danas dobila formu u vidu sporazuma naišla na pozitivne komentare djece, njihovih roditelja, profesora koji rade u školi, te da se nada da je ovom primjerom Bijeljina pokazala kakva praksa treba da zaživi na prostoru cijele Srpske.