Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

​PETROVIĆ POZIVA NA PROTEST PROTIV DOVOŽENjA OTPADA IZ BRČKOG



- Nalazimo se ispred  „crne rupe“ u Bijeljini, jer je „Eko-dep“ upravo to - najveća „crna rupa“ u našem gradu - po izgledu, mirisu, ali i zato što je rukovodstvo ovog preduzeća usavršilo sistem izvlačenja narodnog novca krađom otpada. To je već dokumentovano i optužnice su podignute, a pred Osnovnim sudom se vodi sudski postupak. U međuvremenu je rukovodstvo „Eko-depa“ odlučilo da učestvuje u Javnom pozivu koji je raspisan u Brčko Distriktu, što u praksi znači da bi i otpad iz Brčko Distrikta bio dovožen u Bijeljinu, čime bi se postojeća ekološka katastrofa dodatno uvećala - upozorio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović obraćajući se danas ispred Regionalne deponije.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane kojima deponija ugrožava zdravlje da javno izraze svoje nezadovoljstvo i to ne samo na društvenim mrežama, već okupljanjem na mirnom protestu i potpisivanjem peticije u utorak, 22. avgusta, od 17.00 časova u centru Bijeljine, ispred TC „Emporium“ i protestnom šetnjom do sjedišta preduzeća „Eko-dep“ u Ulici Miloša Crnjanskog, kako bi spriječili potpisivanje ugovora koji bi omogućio dovoz otpada iz Brčkog u Bijeljinu.

- Spreman sam da lično stanem ispred kamiona i da svojim tijelom spriječim dovoz otpada iz Brčkog. Ovaj veliki projekat je pokrenut pod vođstvom bivšeg rukovodstva grada i koalicije „Pokradimo Bijeljinu“. Zahvaljujući njima, 2006. godine Grad Bijeljina se zadužio 6.000.000 konvertibilnih maraka za izgradnju deponije. Tim novcem su mogli da pokriju troškove izgradnje efikasnog sistema odlaganja otpada i njegovog razvrstavanja, ali svima je jasno da do toga nije došlo - plastika, staklo, biološki otpad - sve se odlaže na istom mjestu. Zaključno sa 31. julom ove godine, Grad Bijeljina je otplatio 3.000.000 KM tog kredita, a očekuje nas otplata još 1.700.000 KM. Koalicija „Pokradimo Bijeljinu“ je u prethodnom periodu, do 2020. godine isticala kako je nepodnošljiv miris koji dolazi sa depnije, ali su se, poslije 2020. godine ućutali. Ti isti koji su mahali parolama i kritikovali tadašnje gradsko rukovodstvo su se 2020. udružili sa njima. Kako „vrana vrani oči ne vadi“ nema više takvih okupljanja, a deponija im više nije smetnja - bio je jasan Petrović.

Petrović je podsjedio da je rukovodstvo „Eko-depa“ imenovala Skupština Grada. Prije izvjesnog vremena Gradonačelnik je pokrenuo sudski spor po kome je donesena pravosnažna presuda u kojoj se kaže da, po zakonu, gradonačelnik ima pravo da imenuje rukovodstvo u komunalnim preduzećima, a Petrović najavljuje da će nastaviti da daje sve od sebe da ova presuda bude poštovana.
- Saznali smo sve ono što su pokušavali da sakriju. To je slučaj i sa drugim brojnim preduzećima u kojima je rukovodstvo radilo nezakonite radnje. Imovinske karte mnogih direktora pokazuju i da su u jednoj stvari postupili naivno - nekretnine su „prepisivali“ na imena najbližih srodnika, tj. članova porodica. U proteklom periodu su otkrivene brojne zakonski nedozvoljene radnje - krađe. To je slučaj i sa preduzećem AD „Grad“, a trenutno je u toku prikupljanje informacija o stanju u ovom, vjerovatno jedinom, lokalnom komunalnom preduzeću kojim upravlja vlada. Mogu da najavim da ljudi iz najbližeg okruženja direktora AD „Grad“ odlučili da progovore, odnosno, odvažili su se da informacije koje su nam prezentovali potkrijepe dokaznom dokumentacijom, koja jasno pokazuje da je riječ o krađi i zloupotrebama. Od nadležnih organa tražimo da izvijeste javnost dokle su stigle istražne radnje, jer je krajnje vrijeme da lopovi odu u smeće - oštro je zaključio Petrović.