Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Platneni cegeri najbolja zamjena za plastične kese

index.php?vijestid=6172&idgrupa=125&sablon=0
2018-04-05

„Neću kesu, imam ceger“ bio je slogan jučerašnje prve promotivne aktivnosti u okviru ovogodišnje akcije „April – mjeseca čistoće“ u organizaciji gradskog Odjeljenja komunalne policije i Centra za socijalni rad, tokom koje su djeca iz Dnevnog centra na Trgu kralja Petra I Karađorđevića u zamjenu za plastične kese građanima dijelili platnene cegere.

- Cilj je da ukažemo na štetnost korišćenja plastičnih kesa za životnu okolinu, odnosno, korist od korišćenja cegera za višestruku upotrebu. Plastične kese su u cijelom svijetu ogroman problem jer se samo dva odsto kesa reciklira, zbog male težine lako ih nosi vjetar i voda, a na visokim temperaturama ispuštaju štetne materije u atmosferu – pojasnio je načelnik Odjeljenja komunalne policije Ratomir Draganić.

Ovom prilikom on je izrazio zahvalnost građanima za podršku Komunalnoj policiji pri identifikovanju divljih deponija, ali i neodgovornih lica koja odlažu komunalni i drugi otpad na nepropisanim mjestima. On je istakao da je Komunalna policija evidentirala 31 divlju deponiju, od čega je na 18 lokacija odložen građevinski šut, a na 13 komunalni otpad. 

- Pojačali smo aktivnosti na otkrivanju počinilaca komunalnih prekršaja. Nažalost, divlje deponije ne nastaju preko noći i potrebno je vrijeme da se uklone. Apelujem na građane da odlažu otpad na za to predviđeni način, kako bi imali zdraviju životnu sredinu, ali i da bi izbjegli nepotrebno kažnjavanje – poručio je Draganić.