Званична интернет презентација
Град Бијељина

Информација о стању водотока на подручју Града Бијељина дана 15.05.2019.године

У складу са Упозорењем Републичке управе цивилне заштите и закључцима Градског штаба за ванредне ситуације, Одјељење за борачко-инвалидску и цивилну заштиту – Одсјек за цивилну заштиту и даље  интензивно прати стање водостаја на подручју Града.
У протекла 24 часа на подручју Града Бијељина пало  је 16,7 лит./м² кише,  што је додатно утицало на знатан пораст водостаја мањих ријека на подручју Града.
С обзиром на то да је током ноћи дошло до слабљења, а јутрос и престанка кишних падавина на подручју Града, постепено опадају водотоци мањих ријека, тако да нема опасности од угрожавања стамбених објеката.
Водостај ријеке Саве је у знатном порасту и јутрос у 06:00 часова висина водостаја на водомјерној станици Јамена износио је 863 цм, односно у протекла 24 часа порастао је за 154 цм. На водомјерној станици Рача, у 07:00 часова, висина водостаја износила је 469 цм, односно у протекла 24 часа забиљежен је пораст од 112 цм. Редовна одбрана од поплава у Семберији уводи се када водостај ријеке Саве у Рачи достигне коту од +650 цм.
Водостај ријеке Дрине такође је у порасту, јутрос у 06:00 часова, на водомјерној станици Радаљ износио је 245 цм, односно у протекла 24 часа порастао је за 53 цм. Редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије уводи се када водостај на водомјерној станици Радаљ достигне коту од +450 цм. Проток ријеке Дрине јутрос у 06:00 часова на ХЕ Зворник износио је 752 м³/сек.
Наставља се са даљим интензивним праћењем стања на подручју Града. Обавеза свих надлежних јавних служби и привредних друштава, који су извршиоци задатака по Плану заштите и спасавања од поплава у Граду Бијељина да, и даље, буду у пуној приправности како би по потреби могли ефикасно реализовати планиране задатке, с обзиром на то да је  пораст водостаја ријека Саве и Дрине знатан.