Званична интернет презентација
Град Бијељина

КОНФЕРЕНЦИЈА „раСТЕМ“: ИНФОРМАТИЧКИ ОБРАЗОВАНИ МЛАДИ ЉУДИ - ПОКРЕТАЧИ РАЗВОЈА ЗАЈЕДНИЦЕ



Научна конференција „раСТЕМ“ из области информационих технологија и роботике окупила је данас у Бијељини стручњаке из области информационих технологија који ће младим средњошколцима и студентима из Бијељине, Београда, Сарајева, Мостара, Тузле и других околних локалних заједница приближити свијет информационих технологија, роботике и програмирања.
 
Први дан конференције у Центру за културу „Семберија“ резервисан је за предавања стручњака међу којима се истичу директор развојне агенције компаније Ај-Би-Ем (IBM) у Њемачкој, члан швајцарског научно-истраживачког центра АББ др Владан Лазаревић, математичар са ИДСИ института у Швајцарској др Един Хусић, програмер софтвера за аутомобилску индустрију у ТТТех (TTTech) у Србији Горица Стевановић и други, а у суботу, 20. маја у Техничкој школи „Михајло Пупин“ биће одржане бројне радионице.
 
Организатори Конференције су Град Бијељина и Фондација „БХ Фјучрс“ (BH Futures Foundation).
 
Изразивши захвалност свим предавачима и посјетиоцима, градоначелник Љубиша Петровић  је рекао да је Бијељина данас свијет, јер је успјела да окупи велика имена из ове области која су своја знања и искуство стицали широм Европе и свијета.
- Врхунски стручњаци, са каријерама вриједним поштовања, данас су наши гости, што нам је велика част. Ово је прва конференција овог типа, а на нама је да је претворимо у традицију у годинама које слиједе. Сви смо свјесни чињенице да у ери у којој живимо, хтјели то да признамо или не, морамо користити све оно што нуде нове информационе технологије и роботика - рекао је Градоначелник и додао да ће знања представљена слушаоцима бити од користи при избору будућег позива.
 
Момчило Амовић из Фондације истиче да је сарадња са Градом Бијељина била кључна за одлуку о организацији једног оваквог догађаја за средњошколце и студенте Бијељине, али и цијеле регије. 
- Вјерујем да ћемо се окупљати и у будућности и од доказаних стручњака усвајати најновија знања и резултате истраживања. Младима је важно да на вријеме успостављају контакте, који им у наредном периоду могу створити неке нове пословне прилике за рад и усавршавање - поручио је Амовић и додао да је њихова Фондација усмјерена на каријерно савјетовање и образовање уз помоћ нових технологија, с циљем стварања нове мреже људи који могу направити позитивне промјене у друштву у којем живимо. 
 
Он је појаснио и да су данашња предавања везана за различите области вјештачке интелигенције и роботике, те да ће то бити прилика младима да виде конкретне примјере рада у познатим и великим технолошким компанијама. 
 
Један од предавача данас је био и Владан  Лазаревић, Бијељинац који годинама живи и ради у Швајцарској. Он је истакао да је за њега данашње окупљање прилика да са младима разговара о искуству које је стекао радећи у компанији у иностранству, те да им приближи чињеницу да софтверско инжењерство може бити примијењено у различитим областима.
 
- На основу искустава које имам током образовања и студирања у иностранству, али и учествовања на преко стотину такмичења у знању и сличних скупова, тврдим да је неформално образовање важно подједнако као и формално. Зато мислим да млади људи који препознају значај ове врсте образовања, каква је и конференција „раСТЕМ“ имају боље стартне позиције у остваривању својих животних циљева и представљају будућност овог друштва - истакао је Филип Божић, представник Града Бијељина у Организационом одбору конференције.