Званична интернет презентација
Град Бијељина

ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ХЕРЦЕГОВАЦА У БИЈЕЉИНИ – ЦИЉ БОЉЕ ПОВЕЗИВАЊЕ ДВА ЗАВИЧАЈА



Уз учешће више од 200 чланова, у Бијељини је вечерас одржана оснивачка Скупштина Удружења Херцеговаца у Бијељини „Јован Дучић“. Поред свечарске атмосфере и подсјећања на Херцеговце који су славу своје земље проносили од Херцеговине до Семберије и даље, широм свијета, изабрано је и руководство, односно, утврђени циљеви Удружења.

За предсједника је изабран угледни привредник и хуманиста Спасоје Албијанић који је у бесједи најавио да ће превасходни циљеви Удружења бити његовање духовности, културе и традиције мјеста из којих чланови потичу, као и дубље повезивање Семберије и Херцеговине - завичаја из ког су потекли и завичаја у којем сада живе.
- Ми јесмо Херцеговци по осјећању, али ми смо и Семберци, јер живимо у Семберији. Желимо да направимо чврст мост између наша два краја, јер су наше везе испреплетене вијековима заједништва. И само мјесто оснивања Удружења има дубоку симболику, јер ова библиотека носи име по Филипу Вишњићу, пјеснику-гуслару Семберцу, а Херцеговина је гусларски крај. Циљ нам је и привредно, спортско и свако друго сабирање људи из наша два краја, као и чување културе сјећања на наша страдања и велике људе које је Херцеговина изњедрила - поручио је Албијанић.

Предсједник Управног одбора биће проф. др Димитрије Ћеранић, са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. У пригодном обраћању, Ћеранић је истакао да је Семберија одувијек отворена за сваког добронамјерног човјека који је био спреман да у овом плодном крају развија своје способности.
- Нама је Херцеговина мајка, а Семберија отац. Херцеговци су се вијековима селили, али себе нису раселили. Ми желимо да спајамо, а не да раздвајамо и, у духу Саве Владиславића, који је раздвојио Кину и Русију, а у ствари, вјечно их спојио, тако и ми српске крајеве желимо да спајамо са Херцеговином и Семберијом и да, заједно са другим херцеговачким и завичајним удружењима, настојимо да донесемо још више културе, привредног напретка, спортских догађаја, како би наша Семберија остала плодно тло за пламен Светог Саве упаљен прије осам вијекова. Прошлост нисмо наслиједили од предака, већ позајмили од потомака и у том духу, ово је само прво од наших будућих саборовања - истакао је Ћеранић.

Скупштину је, у име епископа зворничко-тузланског Фотија, благословио свештеник Синиша Шаренац, а обратили су се и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић који су најавили да ће ово завичајно Удружење за своје активности имати подршку градске извршне и законодавне власти.
- Наш град Бијељина је мјесто сусрета и раскршће путева, а наша Семберија је oбјеручке пригрлила све нас. Чули смо од оца Синише шта све значи Херцеговина и која славна имена нам је даровала. Кад чујемо за славна имена Дучића, Шантића, Ћоровића... онда знамо да су то они најдубљи коријени и да је оно стабло из којег смо сви израсли немогуће пољуљати, јер је тако дубоко усађено. Заједничким снагама кроз деценије и вијекове доказали смо да можемо опстати, прилагодити се од херцеговачког камена до плодоносне равнице Семберије и заједно стицати нове животне вриједности. Ова оснивачка скупштина је израз душе и срца Херцеговине – оцијенио је Петровић и пожелио срећан рад Удружењу.

​Сједиште Удружења биће у Улици Милоша Црњанског, а са оснивачке Скупштине је упућен позив становницима Семберије и Мајевице који су поријеклом Херцеговци и свима који воле Херцеговину да се укључе у његов рад.