Званична интернет презентација
Град Бијељина

ЗВАНИЧНО ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ДИОНИЦЕ АУТО-ПУТА БИЈЕЉИНА-РАЧА



Данас је у Великој Обарској званично почела изградња ауто-пута Бијељина-Рача којој су, осим бројних званичника Републике Српске, града Бијељина и сусједних општина, присуствовали и предсједник Републике Србије Александар Вучић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић.

У свом обраћању предсједник Вучић је рекао да је овај ауто-пут за Семберију изузетно важан и да ће грађани, захваљујући овој саобраћајној вези моћи из Бијељине до Београда да стигну за нешто више од сат времена, да је план да радови буду завршени за двије и по до три године, те да ће Србија значајно финансијски помоћи Српској. Он је додао и да ће дионица Кузмин-Сремска Рача бити завршена за највише годину дана, да је мост на Сави практично завршен и да ће Србија са своје стране градити аутопут ка Сарајеву на два правца: Кузмин-Сремска Рача и од Пожеге до Котромана са изласком у Вишеград.

Министар Момировић је оцијенио да је велико задовољство бити данас у Бијељини, на дан који симболизује јединство нашег народа са обје стране Дрине, али не само у БиХ и Србији, већ свуда гдје се Срби налазе.
- Претходних година успјели смо да покренемо пројекте који стварају услове за даљи економски напредак и раст, за нове инвестиције и, самим тим, јаче повезивање нашег народа и наше двије државе.  Ауто-пут који је у изградњи, који смо ми у Србији почели да градимо прије двије године, још је један велики импулс за Бијељину, јер ово бити први град који ће бити повезан ауто-путем са стране Републике Српске - истакао је Момировић.
Он је напоменуо да Република Србија у потпуности финансира узградњу моста код Раче и даје значајна подстицајна средства (у износу од 80%) за градњу ове дионице дугачке 20 километара.
- Овај ауто-пут и мост треба да спајају све људе и отварају перспективу, не само за припаднике српског народа, већ за све грађане - нагласио је Момировић.


Подсјетивши да је основни принцип спољне политике Републике Србије и предсједника Вучића „Отворени Балкан“, мнистар је рекао да смо превише мали да бисмо се дијелили и још једном нагласио да ће Србија увијек бити ту за Републику Српску.
- Молим све људе у БиХ да размисле о овој идеји и постану дио „Отвореног Балкана“, односно,  дио велике иницијативе која цијели регион вуче напријед. Увијек ћемо стајати једни уз друге - био је јасан Момировић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да је данас историјски дан за Семберију и изразио захвалност Србији, њеном народу, на челу са предсједником Александром Вучићем и његовим сарадницима што су Бијељини указали част својом посјетом и присуствовали почетку радова на овој дионици.
- Ауто-пут ће отворити могућност за нове домаће и стране инвестиције, оснажити наше пријатељство и везе и убрзати транспорт роба и људи - рекао је Петровић.