Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Privremeno zatvaranje gradskih ulica Mučenika Romanovih i Komitske 8. septembra


 
REPUBLIKA SRPSKA
GRAD BIJELjINA
GRADONAČELNIK
Gradska uprava Grada Bijeljina
Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i
zaštitu životne sredine
 
Broj: 02/3-370-1469/24
Datum: 15.08.2024. godine

Na osnovu člana 162. stav 3. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ("Sl. glasnik BiH", br. 06/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13, 8/17), člana 96. stav 4. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS ("Sl. glasnik Republike Srpske, br. 63/11 i 111/21), člana 190. Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik Republike Srpske, br. 13/02, 87/07, 50/10 i 66/18) i zahtjeva Auto moto karting kluba "ŽIG-TIM" iz Bijeljine, Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, donosi  

 
  R J E Š E Nj E
 
DAJE SE prethodna saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova, Policijska uprava Bijeljina za privremeno zatvaranje gradskih ulica Mučenika Romanovih i Komitska zbog održavanja Evropskog prvenstva, Prevenstva RS i Šampionata BiH u auto slalomu.
Prethodna saglasnost se izdaje u postupku izdavanja Rješenja zabrane saobraćaja MUP-a PU Bijeljina za privremeno zatvaranje gradskih ulica Mučenika Romanovih i Komitska zbog održavanja Prevenstva Republike Srpske u auto slalomu na dan 08.09.2024. godine u periodu od 07:00 do 17:00 časova.

Organizator skupa, Auto moto karting klub "ŽIG-TIM" iz Bijeljine, obavezuje se da ulice u toku i nakon završetka manifestacije budu čiste.

Obavještenje o održavanju manifestacije saopštiti putem sredstava javnog informisanja.

 
O b r a z l o ž e nj e
 
Auto moto karting klub "ŽIG-TIM" iz Bijeljine, obratio se sa zahtjevom od 05.08.2024. godine za izdavanje saglasnosti za privremeno zatvaranje gradskih ulica Mučenika Romanovih i Komitska zbog održavanja Prevenstva Republike Srpske u auto slalomu.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, članom 162, stav 1,2 i 3 definisano da se Sportske i druge priredbe ili slične aktivnosti na putu ne smiju održavati bez odobrenja, a odobrenje izdaje nadležno ministarsrvo unutrašnjih poslova na čijm se području održava priredba ili obavlja aktivnost. Ako se za potrebe održavanja priredbi ili obavljanja aktivnosti na putu zabranjuje saobraćaj, odobrenje se izdaje uz predhodnu saglasnost nadležnog organa na čijem se području zabranjuje saobraćaj, što se ovim putem i čini.

Podnosilac zahtjeva u ovom slučaju Auto moto karting klub "ŽIG-TIM" iz Bijeljine, dužan je da ispuni sve obaveze propisane ZOBS-om, a prije svega definisane članom 164. samo uz pozitivnu procjenu MUP CJB Bijeljina da isti može sprovesti sve neophodne mjere (mjere obezbjeđenja) i da je prema njihovim stručnim analizama i mišljenju moguće sprovođenje navedene manifestacije, tada je moguće izvršiti zatvaranje traženih ulica.

Zabrana saobraćaja navedena u predhodnoj saglasnosti može se mijenjati da bi se ukladila sa konkretnim potrebama i programom javnog skupa. Sprovođenje i kontrolu zabrane saobraćaja definisane ovim rješenjem vodiće pripadnici MUP-a Policijske stanice za BS-a.
 
Obrađivač:                                                                                   P.O. Gradonačelnika
Zoran Stevanović, dipl. inž. saobraćaja                                      Gorana Jovanović, magistar prava