Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bespovratna sredstva za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća




Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH objavljuje javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u okviru projekta DigitalBIZ.

Putem javnih poziva, UNDP će podržati preduzeća koja žele uvesti korištenje digitalnih alata i opreme sa ciljem digitalne transformacije kroz unapređenje sopstvenih procesa rada i proizvodnje, otvaranja novih poslovnih mogućnosti i tržišta, te jačanja otpornosti na rizike i vanjske uticaje.

Podrška malim i srednjim preduzećima kroz kombinaciju pojedinačnih mjera će dovesti do učinkovitijih i potpunijih odgovora na njihove poslovne potrebe. Istovremeno ovom podrškom promovišu se napredni pristupi poslovanju malih i srednjih preduzeća, te stavlja fokus na razvoj neophodnih znanja i vještina zaposlenih s ciljem lakšeg i bržeg pristupa tržištima.

Kroz ovu podršku direktno će se povećati konkurentnost i produktivnost malih i srednjih preduzeća i omogućiti brži ekonomski rast.

Rok za podnošenje prijava je
03.12.2021. u 17 časova, a detalji o načinu dostavljanja prijava se nalaze u smjernicama javnih poziva.

Tim povodom, UNDP objavljuje: Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

Osnovne informacije i kriterijumi Javnog poziva za preduzeća iz Republike Srpske i Brčko distrikta BiH kao i ostali relevantni dokumenti dostupni su ovdje:

- Smjernice za podnosioce projektnih prijedloga

1. Prijavni obrazac
2. Plan aktivnosti
3. Budžet
4. Pismo namjere o sufinansiranju
5. Dodatne administrativne izjave
6. UN globalni principi

Putem projekta DigitalBIZ, UNDP namjerava mobilizovati institucionalne partnere i druge relevantne aktere s ciljem razvoja digitalne ekonomije i usmjeravanja kompanija ka digitalnoj ekonomiji. DigitalBIZ teži da podigne svijest i ojača kapacitete institucionalnih partnera o digitalnoj ekonomiji, putem posebnih tematskih događaja i programa obuke za resorna ministarstva i organizacije za podršku poslovanju.

Takođe, UNDP će provesti posebne analize politika kako bi se utvrdili strukturni nedostaci i potrebe te osigurale preporuke s ciljem omogućavanja digitalnih poslovnih aktivnosti (npr. regulatorni okvir, strategije pametne specijalizacije, propisi i standardi EU, itd.), na temelju potražnje, izraditće procjene tehnološke i poslovne inovacijske infrastrukture, i srodnih mogućnosti i potreba.

Ukoliko imate pitanja ili nejasnoća o prijavi na Javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u okviru projekta DigitalBIZ, možete se pridružiti DigitalBIZ info sesijama. Info sesija za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH biće organizovana️ u srijedu, 17.11.2021. godine od 10 časova. Prijavite se ovdje:
https://bit.ly/30ibsjU

Ukoliko želite da saznate više o javnim pozivima posjetite: https://bit.ly/3wMCb3S