Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U BIJELjINI OBILjEŽEN SVJETSKI DAN ROMA


Foto: Gordana Perić Živanović

 
Revijom video-radova i predstavljanjem likovnih i literatnih radova na temu romske kulture, u Centru za kulturu „Semberija“ u Bijeljini je danas obilježen Svjetski dan Roma.
 
Grad Bijeljina je posvećen inkluziji Roma u društvo, a potvrda da je taj pristup zašažen i da daje rezultate je i priznanje „Gradonačelnik - prijatelj Roma (Most Roma Friendly Mayor“) koje će gradonačelniku Bijeljine Ljubiša Petrović biti uručeno u Briselu.
 
Romi su najbrojnija nacionalna manjina i Grad predano radi na osvješćivanju, obrazovanju i stambenom zbrinjavanju pripadnika romske zajednice.
 
 
Govoreći o odnosu lokalnih vlasti prema romskoj populaciji, gradski menadžer, Tatjana Pantić, je podsjetila da je u proteklih nekoliko godina Grad Bijeljina aktivno usmjeren ka inkluziji Roma u našu lokalnu zajednicu, te da nije izostala ni ovogodišnja potvrda te činjenice i to sa međunarodnog nivoa, a to je prethodno pomenuta nagrada gradonačelniku Bijeljine.
 
  • To je dokaz da Evropa prepoznaje i prihvata, odnosno podržava rad Gradske uprave usmjeren u ovom pravcu, jer, kao što znamo, u Bijeljini i Semberiji su upravo Romi najbrojnija manjina - kazala je Pantić i dodala da postoji maksimalno angažovanje različitih subjekata kako bi Romi bili ravnopravni članovi društva.
Prema njenim riječima, akcenat je na obrazovanju. Bijeljina je primjer jedinstvene lokalne zajednice u kojoj školarci Romi dobijaju besplatne udžbenike, školski pribor i kvalitetne užine.
 
Pantić je podsjetila da je Grad Bijeljina, u saradnji sa švajcarskim Karitasom inadležnim ministarstvom, obezbijedio po šest stambenih jedinica u dva navrata za najugroženije romske porodice.
 
Takođe, u Bijeljini postoji i Dnevni centar za djecu u riziku koji prihvata djecu pripadike ove manjine, a u toku je i izgradnja prihvatilišta za djecu u riziku. Inicijativu za izgradnju prihvatilišta je pokrenulo Udruženje građana „Otaharin“, a Kartitas je partner Gradskoj upravi i u ovom projektu.