Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

IZ GROMIŽELjA KRENULA AKCIJA "APRIL - MJESEC ČISTOĆE"


 
Prvog dana Aprila – mjeseca čistoće sa akcijama raspremanja Semberije se krenulo iz zaštićenog područja „Gomiželj“.
 
- Danas smo čišćenje počeli dobrim tempom, koji planiramo zadržati do kraja mjeseca čistoće, ne zaboravljajući ni kreiranje novih zelenih oaza, akcije sadnje i akcije obnove dječijih igrališta. Uređenje Postojinske jame u Sloveniji je dobar primjer kako stanište čovječije ribice može privući brojne turiste iz svih krajeva Evrope. To je jedan od razloga zbog kojih je nama „Gromiželj“, kao stanovište endemske vrste „Umbra krameri“, jako važan lokalitet se velikim turističkim potencijalom, koji se mora čuvati sa velikom brigom i pažnjom. Ovo zaštićeno područje je pod upravom Ministarstva građevinarstva, prostornog uređenja i zaštite životne sredine, kome se Grad već obraćeo Zahtjevima da nam se dodijeli ovo područje na upravljanje kako bismo mogli sa još većom posvećenošću da se brinemo o njemu i od toga nećemo odustati. Naša vizija je izrada elaborata sa ekološki prihvatljivim materijalima, poput montažnih drvenih kuća, u kojima bi bili smješteni veliki akvarijumi i gdje bi nastavnici i profesori biologije i ekologije mogli dovodite đake i studente, a koje bi u svrhu edukovanja mogli, naravno, posjećivati i drugi stručni kadrovi, turisti i slično – rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović koji se i sam uključio u ovu akciju čišćenja i  ponosno istakao da će rekord po broju zasađenih sadnica koji je prošlog aprila bio oboren, ove godine biti oboren ponovo.
 
Ovoj akciji čišćenja odazvao se velki broj ljudi, što pokazuje da se svijest lokalnog stanovništva o važnosti zaštite i očuvanja životne sredine zaista mijenja na bolje, a takođe ukazuje i na to da bi ovaj mjesec čistoće mogao biti jedan od najuspješnijih do sad.

Zbog onih drugih, čija je svijest o ovome još uvijek na niskom nivou gradsko Odjeljenje komunalne policije izvršilo je nabavku većeg broja nadzornih kamera koje će biti smještene na kritičnim tačkama i pomoći da se počinioci prekršaja identifikuju i adekvatno sankcionišu.