Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

EKSPERIMENTIŠUĆI DJECA UČILA O VAŽNOSTI ČISTE VODE


 
Zašto nam je važna čista i zdrava voda u rijekama, jezerima, potocima, u čaši ili u kupatilu, kako da je sačuvamo, volimo ili uživamo u njoj - sve su ovo bile teme kreativnih radionica koje su, povodom Svjetskog dana voda, 22. marta, održane u objektima Vrtića „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini („Plavi Čuperak“ i „Đurđevak“), „Dječija planeta“ u Dvorovima i „Oraščići palčići“ u Velikoj Obarskoj.
Radionice su održale službenice Gradske uprave zadužene za zaštitu životne sredine Ana Ristić, Nataša Živković i Tanja Petrović.
- Aktivnosti vezane za vodu u vrtiću provode se od djetetovog prvog dolaska u jaslice, pa sve do polaska u školu. Već kod pranja ruku djeca se uče da nakon pranja ruku zatvore slavinu ili kod pranja zuba uče se da se koriste čašama kako voda ne bi tekla nepotrebno. Potrudili smo se da djeci putem eksperimenata pokažemo da je čista voda ključna za naše zdravlje - koristili smo kamenčiće, kašičice, spužve, papiriće i druge predmete kako bismo im približili ovu temu. Sudeći po njihovoj želji da učestvuju u eksperimentima, uspjeli smo u tome, ali važno je da svako dijete u kontinuitetu uči i ponaša se odgvorno prema svom životnom okruženju, pa i vodi, ali i da vaspitno-obrazovni sistem podstiče istraživački duh kod njih - poručile su njih tri.