Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mladi i udruženja građana garant saradnje Azova i Bijeljine



U Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan je okrugli sto „Veze generacija“ predstavnika građanskog društva iz bratskih gradova Azov i Bijeljina. Okrugli sto bio je dio projekta „Zajedničke vrijednosti – putevima donskog kozaštva“ finansiranog iz Fonda predsjedničkih grantova Ruske Federacije.

U razgovoru učesnika Okruglog stola iz dva grada, zaključeno je da postoji volja za saradnju organizacija i udruženja građana iz dva grada, ali da treba više truda uložiti u pronalaženje sredstava neophodnih za ostvarenje te saradnje. Pored razmjene iskustava i razgovora o problemima s kojima se u svom radu susreću, među idejama i prijedlozima koji su se čuli ovom prilikom, bili su razmjena učenika i studenata u obrazovnim ustanovama i omladinskim kampovima, saradnja tehničkih škola iz dva grada, učešće na festivalima, ali i video konferencije omladinaca koje bi, pored upoznavanja i druženja mladih ljudi, doprinijeli učenju jezika.

Sveštenik Aleksandar Mirošničenko iz ruske delegacije je podsjetio da je uspostavljanje veza između Azova i Bijeljine započelo dječijom diplomatijom.
-  Upoznali smo se zahvaljujući, prije svega, djeci i mladima. Dvije gradske uprave imaju odličnu saradnju i sada je vrijeme da se ta saradnja proširi saradnjom između ljudi i udruženja. Finansijske teškoće za realizaciju ovih ideja je moguće prevazići, a duhovna bliskost dva naroda treba da nam pomogne u tim nastojanjima - ocijenio je Mirošničenko.

 

Gostima iz Rusije su svoje aktivnosti predstavili Dobrotvorna organizacija „Bogorodica Trojeručica“, Svetosavska omladinska zajednica, Srpsko-ruska zajednica „Zavet“, Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ i Omladinska organizacija „Vizija mladih“ čiji predstavnici su istakli da su otvoreni za saradnju sa sličnim organizacijama u Azovu i da ih raduje što u tom gradu postoji interesovanje za saradnju sa nevladinim sektorom u Bijeljini. Takođe, predstavnici muzeja iz dva grada su u svojim prezentacijama govorili o istoriji Azova, odnosno, o doprinosu Rusa razvoju Semberije od vremena kad su, kao emigranti, došli u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Predstavnici bijeljinske Gradske uprave su naglasili da dva naroda povezuju prošlost i sadašnjost, što je dobra osnova za povezanost u budućnosti.
- Grad Bijeljina je otvoren za saradnju kako sa Istokom, tako i sa Zapadom. Danas i prethodnih dana, otkako Azovčani borave u Bijeljini, iznova smo shvatili koliko su naša dva naroda duhovno i kulturno bliski i to je važan faktor u njegovanju bratstva između dva grada. Nadamo se da će saradnja između nevladinog sektora u Bijeljini i Azovu biti novi podsticaj u tom pravcu - izrazio je očekivanje Predrag Lopandić iz Kabineta Gradonačelnika Bijeljine.