Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Pomoći proizvođačima povrća

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i Milorad Krstić, vlasnik Prehrambene industrije „Sava - Semberija “ posjetili su danas poljoprivredno gazdinstvo Mladena Mitrovića u Donjem Crnjelovu, kako bi se upoznali sa problemima uzgajivača povrća u ovom dijelu Semberije.

Visoke temperature poslednjih dana na našem području najviše štete nanose paprici sorte „roga“, takozvanoj ajvaruši, stvarajući ožegotine od sunca, tako da plod gubi vrijednost i može da se koristi samo za dalju preradu, ali ne i kao filet.

- Agrarni fond Grada Bijeljina je problem u uzgoju paprike roge pokušao riješiti nabavkom kvalitetenog rasada, ali su poplava prošle i suša ove godine umanjile kvalitet proizvodnje. Uzgajivačima povrća je neophodno pomoći, kako sa naučne i stručne strane, tako i nabavkom odgovarajućih preparata koji će zaštititi proizvodnju. Zbog toga imamo Agrarni fond i podsticaje za plasteničku proizvodnju, istakao je gradonačelnik Mićić.

- Agrotehnički problem roda paprike ne mogu riješiti pojedinačni proizvođači, već je naophodno da se riješi na republičkom nivou. Fabrika „Sava - Semberija“ ima kapacitet da otkupi svu domaću proizvodnju povrća i da je plasira na evropsko tržište, ali je zato neophodna stabilna poljoprivredna proizvodnja i kontinuitet u isporuci sirovine, naglasio je Krstić.

Domaćin Mladen Mitrović kao jedno od mogućih rješenja ovog problema vidi prenošenje iskustava iz Makedonije u proizvodnji paprike roge u uslovima tropskih vrućina.