Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mjere za odbranu od elementarnih nepogoda

Odluka o mjerama za unapređenje sistema zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda, kojom je predviđeno značano materijalno jačanje Civilne zaštite u ovoj godini, kao i izgradnja i sanacija vodoprivredih objekata, usvojena je na danšnjoj 36. redovnoj sjednici Skupštine Grada.

U Semberiji je u toku realizacija šest projekata na vodoprivrednim objektima, čija je ukupna vrijednost preko sedam miliona konvertibilnih maraka, a koji se finansiraju iz kredita Evropske banke, dok se 13 projekata, vrijednosti pet miliona maraka, finansira iz Fonda solidarnosti, .

Eksproprijacija zemljišta za izgradnju drinskog nasipa biće finasirana iz sredstava Fonda solidarnosti, dok će izgradnja nasipa biti finansirana kreditom Svjetske banke.

Prema usvojenoj Odluci, iz gradskog budžeta za opremanje Civilne zaštite ronilačkom opremom, ribarskim čizmama i kombinezonima predviđeno je 25.000 KM, dok će 6.000 KM biti izdvojeno za obuku jedinica za spasavanje.

Mjere koje je danas usvojila Skupština Grada proizilaze iz dokumenta „Procjena ugroženosti Grada Bijeljina od elementarne nepogode i druge nesreće“, koji je usvojen u martu. U dokumentu se navodi da Bijeljina ima ukupno 133 kilometra vodotoka. Na sjevernom području je Sava, dužine 34,2 kilometra, a na istočnom području grada, njena najveća pritoka Drina, dužine 48 kilometara.

U Semberiji je od poplava potencijalno ugroženo 50.000 stanovnika koji žive uz vodotoke.