Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Iskoristiti kapacitete "Save"

Prehrambena industrija "Sava Semberija" može dnevno da preradi 400 tona sirovina, ali iskorišćen je samo dio tih kapaciteta. Glavni razlog za ovakvo stanje je nedovoljno interesovanje semberskih poljoprivrednika za isporuku povrća i voća ovoj fabrici, istakao je njen vlasnik Milorad Krstić prilikom današnje posjete gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića pogonima "Save":

- Plan proizvodnje ćemo sigurno ispuniti, ali samo zato što nismo postavili maksimalne ciljeve, niti smo povećavali plan u odnosu na prethodne godine, iako imamo sigurno tržište. Najveći dio kvalitetnih sirovina uvozimo iz Makedonije i Srbije, ali trebaju nam veliki domaći kooperanti, poput PD "Semberija", da bi mogli da planiramo proširenje proizvodnje. Zadovoljni smo ovogodišnjom saradnjom sa ovim Poljoprivrednim dobrom i nadam se da će tako biti i ubuduće, s obzirom da imaju stručnu radnu snagu i velike obradive površine za proizvodnju povrća, izrazio je svoje očekivanje Krstić.

Uz ocjenu da je "Sava Semberija" jedan od najvažnijih privrednih potencijala u Gradu Bijeljina, gradonačelnik Mićić je podsjetio da lokalna uprava godinama preduzima mjere kako bi podržala saradnju proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda:

- Subvencionisali smo nabavku bezvirusnog rasada, u saradnji sa bankama smo omogućavali da se proizvođačima plati za poljoprivredne proizvode odmah nakon isporuke, umjesto da čekaju da prerađivači te proizvode prerade i prodaju, svake godine se subvencioniše ugovorena isporuka poljoprivrednih proizvoda... Međutim, moramo naći načina da poboljšamo kvalitet proizvoda sa naših polja, ali i da podstaknemo udruživanje, odnosno ugovaranje otkupa, jer samo tako naši poljoprivrednici i prerađivači mogu biti konkurentni na tržištu, zaključio je gradonačelnik Mićić.