Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Pripreme za "Višnjićeve dane"

Ovogodišnji, dvadeset drugi po redu, "Višnjićevi dani" trajaće od 4. do 8. novembra i, kao i svake godine, obuhvatiće niz kulturnih događaja. Pored uobičajenih događaja posvećenih djelu Filipa Višnjića i očuvanju srpskog jezika i kulture, ove godine će posebna pažnja biti posvećena obilježavanju 255. godišnjice rođenja Kneza Ive, 100. godišnjice rođenja Branka Ćopića, kao i 25. godišnjci od obnove rada Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Prvog dana manifestacije predviđeno je otvaranje izložbi "Vedrine i sete Branka Ćopića" u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" i "Srpska nošnja u 19. vijeku" u Muzeju Semberije. Tradicionalna Svečana akademija biće održana u Centru za kulturu. Drugog dana biće održani programi u Trnovi i Međašima za koje je vezan životni put najznačajnijeg srpskog guslara, kao i program Saveza slijepih. U večernjem terminu u Galeriji Centra za kulturu će biti otvorena izložba "Moja ćirilica" Olgice Stefanović.

U petak, 6. novembra je planiran naučni skup "Očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao važan nacionalni zadatak" i predstavljanje knjige profesora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miloša Kovačevića "Srpski jezik između nauke i politike". Subota je rezervisana za promociju novih brojeva časopisa "Srpska vila" i književno veče posvećeno djelu Vladete Jerotića.

Kao i prethodnih godina, "Višnjićevi dani" se završavaju nedeljnom liturgijom u crkvi Svetog Đorđa i proglašenjem pobjednika literarnog konkursa i takmičenja u recitovanju i besjedništvu, a istog dana je i promocija knjige guslara Boška Vujačića.

Organizator "Višnjićevih dana" je Gradski odbor SPKD "Prosvjeta" u Bijeljini, a partneri su  Grad Bijeljina, Ministarstvo prosvjete i kulture i gradske ustanove kulture.