Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počela šesta Smotra arheološkog filma

Prikazivanjem njemačkog filma "Bronzani kartel" sinoć je u Muzeju Semberije počela Smotra arheološkog filma koju šestu godinu zaredom bijeljinski Muzej organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda. Tema prvog filma na smotri se nadovezala na sinoć otvorenu gostujuću izložbu u ovom muzeju "Život u bronzi" sa arheološkima eksponati Muzeja u Doboju, koja će biti postavljena do 25. februara.

Smotra će trajati četiri sedmice u februaru, a filmovi će biti prikazivani svake srijede od 18:00 časova - po četiri njemačka i italijanska i jedan srpski.

Film kojim je otvorena Smotra je bio priča o privrednom čudu na Mediteranu postignutom zahvaljujući pronalasku  legure bronze, odnosno, spoja kalaja i bakra koja je čitavom razdoblju ljudske istorije dao ime - bronzano doba.

Druge srijede posjetioci Muzeja će moći da pogledaju njemački film "Moć elemenata: Voda", sniman u saradnji sa BBC-em, koji govori o uticaju jednog od klasičnih elemenata - vode na istoriju i današnjicu čovječanstva, kao i italijanski film "Lipari, luka za koju niko nije mislio da postoji" o neočekivanom otkriću nevjerovatnog arheološkog naslijeđa na najvećem od Eolskih ostrva sjeverno od Sicilije.

Srijeda, 17. februara je rezervisana za drugi dio serijala o uticaju klasičnih elemenata na ljude - "Moć elemenata - vazduh" i dvodjelni italijanski film "Monumentalni kompleks Svetog Orsa u Aosti" od IV do XI, odnosno, XII do XXI vijeka - svojevrsno putovanje kroz evoluciju ovog veličanstvenog religioznog kompleksa od jednostavne kuće za molitvu iz IV vijeka do sadašnjeg bisera arhitekture italijanske regije Vale d'Aosta na granici sa Francuskom.

Smotra će biti zatvorena 24. februara prikazivanjem tri filma - "Geneza, morganatska boginja" o mitovima Istočne Sicilije koji vuku korijene iz starogrčkog doba i vjekovima opstaju u različitim oblicima, zadržavajući svoju suštinu, "Viminacijum - imperija Srbije" koji je kratka filmska priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada i vojnog logora Viminacijum. Poslednji film ovogodišnje Smotre biće "Velika igra. Arheologija i politika" o arheolozima koji su postali dio velike političke scene i imaginarnom sudskom postupku koji se vodi protiv deset čuvenih arheologa, sa iznesenim optužbama i odbrane, kao i dokaze u korist ili protiv ovih arheologa i njihovog rada, između ostalog i njihovog djelovanja u okviru raznih tajnih službi. Kakva je odgovornost Evrope u pogledu stečenih predmeta u vrijeme kolonijalizma? Suprotno ranijim pretpostavkama, arheologija i politika bile su tijesno povezane: imperijalizam, religija, vojska, ekonomija i želja muzeja za posjedovanjem predmeta uticala je na vrstu ekspedicija i izbor arheoloških lokaliteta.