Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Veče posvećeno Matiji Bećkoviću

U prepunoj dvorani Centra za kulturu "Semberija" sinoć je održano književno-guslarsko veče posvećeno stvaralaštvu Matije Bećkovića i narodnoj epskom pjesništvu. Pored jednog od najznačajnijih srpskih književnika, na ovom kulturnom događaju učestvovali su guslari, među kojima je bio i Boško Vujačić, po ocjeni mnogih stručnjaka, trenutno jedan od najboljih čuvara tradicije narodnog pjevanja uz ovaj instrument, mladi recitatori i hor SKUD „Semberija“.

Organizatori su bili Udruženje Crnogoraca „Ostrog“ iz Bijeljine i SKUD „Semberija“, a neposredan povod je bila stogodišnjica slavne Mojkovačke bitke iz Prvog svjetskog rata, kada je crnogorska vojska nadljudskim naporima uspjela da obezbijedi odstupnicu srbijanskoj vojsci i narodu koji su se povlačili preko Albanije. Značaj te žrtve su, svako na svoj način, istakli Bećković i guslari, a ostatak večeri pjesnikove stihove su govorili Bećković mladi Bijeljinci.

U ime bijeljinske publike, umjetnicima se zahvalio gradonačelnik Mićo Mićić, a Bećkoviću je uručio Zlatni grb Grada Bijeljina za doprinos afirmaciji kulture u Gradu Bijeljina.