Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Podrška plasteničkoj proizvodnji

2016-06-01

Poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji Grada Bijeljina i opštinama Ugljevik i Lopare danas je zvanično dodijeljeno 27 plastenika veličine od 180 do 400 kvadratnih metara,  ukupne površine 10.360 kvadratnih metara. Plastenici su donirani u okviru projekta "Uspostava međuopštinske saradnje u sektoru poljoprivrede na području Grada Bijeljina i Opština Lopare i Ugljevik". Korisnici ovog projekta su trinaest povrtlara u Semberiji, i po sedam u opštinama Ugljevik i Lopare. Projekat čiju realizaciju je podržao UNDP, bio je vrijedan 150.000 konvertibilnih maraka, pri čemu je pedeset odsto sredstava obezbijedila Ambasada Švajcarske u BiH, a drugu polovinu tri lokalne zajednice.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da je ovakav način podrške značajan za poljoprivrednike, s obzirom da će njihova proizvodnja sada manje zavisiti od vremenskih uslova, kao i da će Bijeljina, Ugljevik i Lopare nastaviti da koordinišu aktivnosti na razvoju poljoprivredne proizvodnje, kako bi se u što većoj mjeri iskoristile ogromne mogućnosti koje za to postoje.

Predstavnica Ambsade Švajcarske Regula Bebler je podsjetila da Ambasada podržava lokalni integrisani razvoj u opštinama i gradovima BiH od 2007. godine i da je ovo jedan od najuspješnijih projekata u okviru programa saradnje, s obzirom na to da je, pored planiranja, dao i konkretne rezultate.

Trajni rezultat ovog projekta je osnivanje Međuopštinskog savjeta za poljoprivredu koji čine predstavnici lokalnih uprava Bijeljine, Ugljevika i Lopara, proizvođača, prerađivača i stručnih službi. Ovo tijelo će imati ulogu usmjeravanja sredstava lokalnih samouprava, viših nivoa vlasti, donatora i drugih izvora finansiranja u poljoprivredne mjere koje će imati najviše učinka.