Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Naplatu štete od Afričke kuge svinja čeka 850 semberskih poljoprivrednika



Pored predstavljanja izvještaja o posljedicama ovogodišnje suše na rod poljoprivrednih kultura, Gradska uprava Grada Bijeljina danas je organizovala i sastanak sa poljoprivrednicima na temu neisplaćene odštete vlasnicima eutanaziranih svinja tokom epidemije Afričke kuge svinja. 

- Ovaj sastanak rezultat je velikog broja pitanja upućenih Gradskoj upravi od strane poljoprivrednika o tome kada će biti isplaćen preostali iznos on nepunih 900.000 konvertibilnih maraka. Zaključak je da će, ukoliko Vlada Republike Srpske ne bude do 31. oktobra isplatila navedeni iznos za obeštećenje, narednog dana, 1. novembra u 12 časova, biti održan sastanak sa ciljem razmatranja mogućnosti nekog vida građanske neposlušnosti, kako bismo primoralni nadležne da ispune svoje obaveze – rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ovom prilikom.

Više 850 poljoprivrednika u Semberiji traži naplatu sredstava, zbog čega je na sastanku danas bilo i dosta pitanja vezanih za izmjenu Pravilnika za isplatu podsticaja na lokalnom nivou, jer je jasno da stočni fond mora biti obnovljen poslije epidemije Afričke kuge, a svaki podsticaj toj djelatnosti za uzgajivače znači mnogo. 
- Spremni smo da povećamo limit, broj eutanaziranih grla, kako bi vlasnici ostvarili što veći podsticaj. Prema postojećem Pravilniku, ovo pravo ostvarivali su proizvođači sa do pet eutanaziranih krmača na jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Zbog toga je mali broj trenutno podnijetih zahtjeva, te će Pravilnik biti izmijenjen, kako bi i vlasnici više od pet eutanaziranih krmača mogli ostvariti isto pravo - najavio je Gradonačelnik i dodao da je rad stočne pijace u Bijeljini još jedna važna tema koja zahtijeva detaljno razmatranje.