Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počeo je festival „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“


 
Obnovljeni Dom kulture u Velikoj Obarskoj sinoć je bio mjesto okupljanja Semberaca koji su sa nestrpljenjem čekali da, poslije višegodišnje pauze, počne festival po kojem je ovaj dio naše države bio prepoznatljiv decenijama unazad.

Riječ je o festivalu „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“. Organizatori ove manifestacije su Grad Bijeljina i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Festival je otvorio grdaonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, koji je tom prilikom istakao da je jedan od najvažnijih izazova u modernom društvu vratiti društveni život u seoske mjesne zajednice, te da je ovaj festival prvi veliki korak ka postizanju tog cilja.

 
- U želji da podržimo napredak i razvoj mjesnih zajednica i pokažemo da u eri modernih tehnologija ne zaboravljamo svoju tradiciju i ono po čemu smo prepoznatljivi, u proteklom periodu, posebno u toku nekoliko prethodnih mjeseci, uložili smo velike napore i značajna finansijska sredstva u obnovu domova kluture širom Semberije kako bi se festival „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ vratio na velika vrata tamo gdje i pripada - u selo kao srce naše ravnice - kazao je Gradonačelnik.
 
Učesnici će imati priliku da odmjere snage u pet kategorija. U kategoriji narodnih igara takmičiće se omladinska i dječija kulturno-umjetnička društva. Druga ktegorija podrazumijeva nadmetanje u narodnom pjevanju i to - vokalni solista, duet, izvorna etno vokalna grupa. U sviranju instrumenata će se takmičiti ljubitelji dvojnice, frule, šargija, violine, trube i gusala, dok je kategorija sportskih igara rezervisana za ekipno takmičenje u disciplinama skok udalj, skok uvis, držanje glavice kupusa i nadvlačenje konopca.

U kategoriji znanja četvoročlane ekipe učenika do devetog razreda osnovne škole imaće priliku da pokažu svoje znanje.

Pobjednička mjesna zajednica, koja ima takmičare u svih pet kategorija, dobiće nagradu u novčanom iznosu od 300.000 konvertibilnih maraka, a neće izostati ni brojne pojedinačne nagrade za najuspješnije.