Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prijateljstva mladih iz Langenhagena i Bijeljine zalog za saradnju i u budućnosti




Nakon nekoliko godina pauze, u posjeti Bijeljini su ponovo mladi iz bratskog grada Langenhagena koji su doputovali u organizaciji nevladine organizacije „Pomoć za mladi život“. Sa tridesetak mladih doputovali su i nastavnici tamošnje gimnazije, ali i nekadašnji zamjenik gradonačelnika ovog njemačkog grada, dugogodišnji prijatelj Bijeljine, Vili Mine. Gosti su smješteni u domovima svojih bijeljinskih domaćina, čime je nastavljena tradicija međusobnog ugošćavanja prijatelja iz dva bratska grada, uspostavljena prije više od dvadeset godina. Tokom trodnevnog boravka, mladi Langenhagenžani obilaze Semberiju, kako bi se upoznali sa lokalnom kulturom i tradicijom, a prvog dana posjetili su i bijeljinsku Gradsku kuću, gdje je prijem za njih organizovao gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Predsjednik organizacije „Pomoć za mladi život“ Željko Dragić podsjetio je ovom prilikom da su prvi kontakti između dva grada uspostavljeni 1999. godine, kada je bio đak i organizovao prvu razmjenu mladih.
- U nizu međusobnih posjeta, najmanje hiljadu mladih iz Bijeljine posjetilo je Langenhagen i teško da postoji ulica u Bijeljini iz koje bar jedan omladinac posredstvom naše organizacije nije putovao u Njemačku - ističe Dragić.

Povelja o bratimljenju Langenhagena i Bijeljine poptisana je 2007. godine i od tada, pored razmjena mladih, ostvarena je i saradnja dvije lokalne uprave, uz realizaciju nekoliko zajedničkih projekata, poput nabavke plastenika za Poljoprivrednu i medicinsku školu, projekta povodom stogodišnjice od izbijanja Prvog svjetskog rata ili izgradnje spomenika miru u Gradskom parku u Bijeljini.

- Bijeljina i Langenhagen imaju odličnu saradnju već dvije i po decenije i mislim da je jako važno da su važan dio te saradnje upravo mladi, jer oni lako uspostave prijateljstva, koja su zalog za partnerstvo u budućnosti. Čuli smo za plan da u avgustu naši mladi putuju u Langenhagen i to će Grad sa zadovoljstom podržati - najavio je gradonačelnik Bijeljine.

Član delegacije iz Langenhagena je i profesor istorije Kristiane Bine, koja je peti put u Bijeljini, od čega je dva puta dolazila privatno, jer je ovdje stekla prijatelje.
- Želimo da uspostavimo ozbiljniji saradnju sa vašom Gimnazijom, jer mislimo da je važno da mladi kontaktiraju, druže se i razmjenjuju svoja znanja - poručuje Kristiane Bine, dodajući da ona Bijeljinu vidi kao otvoreni grad u kojem su ljudi srdačni i prijatni, a da je planeta na kojoj živimo zajednička i da treba uspostavljati što više mostova između ljudi.