Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dan Ilijaške brigade obilježen u Bijeljini


 
Danas je obilježena 32. godišnica od formiranja Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske. Tim povodom je u kompleksu manastira Svete Petke u naselju Pet jezera održan parastos poginulim pripadnicima ove brigade, a položeni su i vijenci i cvijeće na spomenik posvećen palim borcima.

Obraćajući se prisutnima u ime Grada Bijeljina, gradski menadžer Tatjana Pantić je naglasila da Bijeljina ima tužnu čast da se na istom mjestu godinama unazad okupljamo i odajemo počast sinovima, kćerkama, očevima, majkama, rođacima, kumovima, prijateljima i svima koji su na području sarajevske regije u bitkama ili napadima neprijatelja dali svoje živote da bi Republika Srpska opstala i bila slobodna.

- Nama Srbima sloboda je uvijek bila ideal, ali, kao da nam je suđeno da slobodu plaćamo skupo i da najbolji od nas ginu za nju. Paradoks je da mnogi danas žele srpski narod predstaviti kao genocidan, a ako se zagledamo u istoriju, sve činjenice upućuju na to da je srpski narod žrtva genocida. Onog trenutka kada je odbio to biti, stigmatizovan je.Ova imena upisana na pločama su trajno podsjećanje da nema izbora između slobode i neslobode. Ova imena su podsjećanje na ono za šta smo se borili - kazala je Pantić i istakla da ne smijemo prepustiti zaboravu one koji su pali braneći svoje porodice i svoja ognjišta u ratu koji nam je nametnut, te da našoj djeci treba pričati i objašnjavati šta se to i kako dogodilo.
 
Predsjednik Boračke organizacije RepublikeSrpske, Radan Ostojić, podsjetio je na veliki značaj borbe Ilijaške brigade tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.
 
- Jedinstveni i složni, pripadnici Ilijaške brigade su četiri godine herojski odolijevali napadima sa svih strana. Bili su izloženi napadima kao nijedna druga brigada tokom rata. Dali su dvostruku žrtvu - živote za Republiku Srpsku i svoja ognjišta, odnosno bili su prinuđeni da ih napuste - rekao je Ostojić. 

Bivši komandant Ilijaške brigade, Božidar Savić, je podsjetio da je brigada na čijem je čelu bio izgubila 539 boraca, a da je njih preko 2.000 ranjeno.
 
- Među nastradalima je bilo mnogo civila, od čega trideset i osmoro djece. Zvanično je bilo pet do šest ofanziva na Ilijaš, ali je bilo i mnogo borbi lokalnog karaktera -  napomenuo je Savić.