Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

TUZLANSKA KOLONA – 32 GODINE OD NEKAŽNjENOG ZLOČINA



Vjerskim pomenom na mjestu masakra, polaganjem cvijeća i šetnjom Brčanskom maltom u Tuzli, kao i parastosom pored kosturnice ubijenih vojnika na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, danas je obilježena 32. godišnjica stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije u Tuzlanskoj koloni.

Kobnog dana, prilikom mirnog i dogovorenog povlačenja snaga JNA iz Tuzle, ubijena su 54 pripadnika JNA, a ranjeno ih je 80. Bio je to uvod u građanski rat i etničko čišćenje tuzlanske regije, iz koje je tokom ratnih godina protjerano ili ju je napustilo oko 80.000 Srba.

U obraćanjima učesnika „Kolone“ i zvaničnika Republike Srpske, Boračke organizacije i Grada Bijeljina još jednom je ocijenjeno da su sve vrijeme rata u kom su stradali pripadnici svih naroda, ali i u poratnom razdoblju, žrtve tretirane neravnopravno i da je bol porodica zbog gubitka bližnjih na drugim zaraćenim stranama bio više cijenjen, nego bol porodica na srpskoj strani. O tome ubjedljivo govori i činjenica da za zločin na Brčanskoj malti do dana današnjeg nije izrečena ni jedna presuda.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je ocijenio da je očigledno u ratu bilo dozvoljeno ubijati Srbe i za to ne odgovarati.
- 54 žrtve i 80 ranjenih u Koloni je stravičan krvavi bilans, a sasvim je jasno ko je naredio ubijanje nedužnih vojnika. 32 godine kasnije se pitamo zbog čega odgovorni nisu kažnjeni, kao i na brojnim drugim područjima gdje su stradali Srbi, a počinioci zločina nisu kažnjeni. Nastavićemo da tražimo pravdu, jer je to naša sveta dužnost - poručio je Ostojić.
 
Među okupljenim u Tuzli bio je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je istakao da je iz Tuzle poslana poruka mira. 
- Došli smo da se pomolimo i odamo počast onima koji su stradali. Da je sve bilo dio smišljenog plana, govore brojni dokumenti. Ovaj zločin, kao i mnogi drugi počinjeni nad Srbima, prošao je bez kazne. Svjedok zločina je bio i široki auditorijum, jer je ubijanje vojnika prenosio lokalni televizijski kanal. Putem njegovanja kulture sjećanja želimo da sačuvamo od zaborava teške trenutke naše prošlosti, uz napomenu da moramo biti odlučni u nastojanjima da nam se ovakva i slična stradanja ne ponove nikada više. Samo tako ćemo svi opstati na ovim prostorima - bio je jasan gradonačelnik Petrović.