Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PORUKE MIRA POSLATE SA OBILjEŽAVANjA 32 GODINE OD OSNIVANjA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE


​Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima, kome je prethodio svečani defile pripadnika 3. pješadijskog Republika Srpska puka gradskim ulicama od kasarne Vojvode Stepe Stepanovića do trga Kralja Petra I Krađorđevića, u Bijeljini je obilježeno 32 godine od osnivanja Vojske Republike Srpske.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović je, obraćajući se prisutnima, rekao da se danas iskazuje i poštovanje zastavama ukupno osamnaest jedinica sa prostora Semberije koje su nošene tokom ovog defilea.
 
-          To prvenstveno znači da se sjećamo onih koji su dali svoje živote za slobodu u kojoj danas živimo. U Repubilici Srpskoj ima mjesta za sve koji su opredijeljeni za život u miru i slozi, a samo zajedničkim snagama možemo ići putevima napretka, jer su ljudi naše najveće blago, a ljudski životi su uvijek na prvom mjestu - rekao je Petrović i dodao da je svaki učesnik Odbrambeno-otadžbinskog  rata dao doprinos da Srpska bude trajna i nepromjenljiva kategorija za koju je plaćena visoka, slobodno možemo reći previsoka, cijena – zaključio je Petrović i naglasio da je sve to velika pobjeda srpskog naroda, te da, u okvirima Dejtonskog sporazuma, ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, slobodi, miru i ekonomskom napretku, a  ovo je bila prilika da se baš takva poruka i pošalje.  
 
Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina, Miodrag Stevanović, napomenuo je da se danas u Bijeljini, između ostalog, obilježava i dan semberskih ratnih jedinica, kao što se to čini već dvanaest godina. Istakavši nemjerljiv doprinos  koji su ratne jedinica sa ovih prostora Republike dale u odbrani Srpske, Stevanović je podsjetio na tragična dešavanja na onim prostorima na kojima nije bilo srpske vojske.
 
-          Svi smo svjesni značaja današnjeg datuma i značaja Vojske Republike Srpske koja je Srpsku i srpski narod odbranila i spasila progona. Nažalost, znamo za Zenicu, Sarajevo i brojne druge gradove u kojima nije bilo naše vojske kao sinonime za zločine nad srpskim narodom koji se, po razmjerama, mogu izjednačiti sa onima koje je počinila NDH.
 
Osvrnuvši se na krajnji rezultat borbe srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, Stevanović je kazao da je vojska svoj zadatak odradila najbolje što je mogla i umjela  - zaštitila je svoj narod, odbranila Republiku Srpsku, te danas Srbi ponosno stoje kao „svoj na svome“. Obilježavanjem značajnih datuma nastavlja se čuvanje tradicije, uz
pravdu i istinu su na strani srpskog naroda. Sa područja Semberije je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo sedamnaest vojnih jedinica i jedna jedinica policije.