Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Diplomate Švajcarske, Francuske i Belgije u posjeti Bijeljini



Povodom Dana frankofonije, Ambasade Švajcarske Konfederacije je u Bijeljini organizovala filmsko-gastronomski događaj - prikazana je švajcarska komedija „Zvuk bubnjeva“ (Tambour battant), nakon čega je priređen koktel uz degustaciju švajcarskih vina i sireva.
 
Ovom prilikom, Bijeljinu su posjetili ambasador Švajcarske Danijel Hun, ambasador Francuske Fransoa Delmas i otpravnik poslova Ambasade Belgije Benjamin Štrutevagen. Sa diplomatama iz tri zemlje sa francuskog govornog područja razgovarao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima.

- Pored razgovora o Danima frankofonije i o značaju kulturne razmjene, osvrnuli smo se na teme koje imaju svakodnevni uticaj na naše sugrađane. Naše goste smo upoznali sa započetim projektima i sa svime što je potrebno za njihov nastavak, poput igrališta za djecu, vrtića, ali i Parka ambasadora u naselju „Knez Ivo od Semberije“ za koji će uskoro biti raspisan postupak javne nabavke. Pozvali smo njihove ekselencije da se pridruže ovom projektu, važnom za porodice iz tog dijela grada, ali i lica sa invaliditetom, za koja će takođe biti prilagođen park - rekao je gradonačelnik Bijeljine.

Petrović je ponovio i snažno opredjeljenje da ispuni zadatke koji su pred Gradom Bijeljina, Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom.
- Uspostava vladavine prava ili transaprentnost izbornog procesa su bitni, kako bismo postalo društvo u kojem ljudi žele da žive, a ne da želja za ostankom u Republici Srpskoj bude sve manja, pa iz godine u godinu imamo manje stanovništva. Diplomate smo upoznali i sa netransparentnim postupanjem Ministarstva rudarstva i energetike u pogledu geoloških istraživanja na Majevici, kao i sa našim protivljenjem prema otvaranju rudnika litijuma, koji bi ozbiljno ugrozio zdravlje stanovništva, ali i cjeklokupan eko-sistem u Semberiji - bio je jasan gradonačelnik Petrović.

- Zahvaljujemo gradonačelniku Petroviću i njegovim saradnicima na toplom prijemu. Razgovarali smo o stanju u Bijeljini i mogućoj saradnji na razičitim projektima. Naša trojna posjeta je, naravno, vezana prije svega za Dane frankofonije koji se obilježavaju u cijeloj BiH i ovaj događaj je doprinos zbližavanju kulture frankofonih zemalja ljudima koji žive u BiH Francuski jezik povezuje naše tri države, ali i ljude u drugim regijama u kojima se francuski ne govori kao maternji - poručio je ambasador Francuske u BiH Delmas.