Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PREDSTAVLjEN PROJEKAT „ŠANSA ZA IT POČETAK“


Foto: Gordana Perić Živanović
 
U Gradskoj upravi je danas predstavljen projekat „Šansa za IT početak“, koji ima za cilj unapređenje i usklađivanje kvaliteta nastave srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja sa potrebama tržišta rada.
 
Projekat „Šansa za IT početak“ se provodi u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini (SDG2BiH)” koji finansira Vlada Švedske i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju Kancelarije rezidentnog koordinatora UN-a.

Cilj je da se pokrene realizacija projekata koji doprinose implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja BiH i koji doprinose realizaciji principa „Niko ne smije biti isključen“.
 
Program uključuje osam jedinica lokalne samouprave i tri kantona u BiH, koji su odabrani kao lideri u BiH, kada je riječ o dostizanju održivog razvoja.
 
U ime Grada Bijeljina, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, kao koordinator programa za Bijeljinu, aplicirao je sa dva projekta za sufinansiranje i oba su odobrena.
 
Govoreći o partnerskom učešću Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u ovom projektu, direktor Milenko Maksimović je istakao važnost istog za ovu obrazovnu ustanovu, jer će nastavni kadar, putem obuka iz oblasti informacionih tehnologija unaprijediti svoje znanje, a isto prenijeti učenicima.

 
- Za našu školu je veoma  važno opremanje računarskih kabineta - 30 računara i 2 „pametne“ table će učenicima biti od velike koristi, te doprinijeti unapređenju nastavnog plana i programa - rekao je Maksimović i podsjetio da do sada učenici nisu imali praktičnu nastavu iz oblasti informacionih tehnologija kod poslodavaca, te da će putem ovog projekta i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture učenicima biti omogućena savremena praktična nastava kod poslodavaca.
 
Filip Božić iz Kabineta Gradonačelnika je rekao da će projekat biti realizovan putem partnerstva sa kompanijom Elephant solutions i Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“,  te da će jedan od rezultata biti opremanje dvije učionice, IT kabineta, u ovoj školi i omogućeno obavljanje stručne prakse. Grad Bijeljina je za ovu svrhu izdvojio više od 28.277,98 KM, dok je švedska vlada izdvojila  60.089,60 KM.

- U vremenu velikih tranzicija i brzog razvoja vještačke inteligencije projekti poput ovoga su od velike važnosti, kako bismo buduće stručnjake što bolje pripremili za tržište rada - naglasio je Božić.
 
Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, Ankica Todorović, je pojasnila da je danas održan prvi sastanak projektnog tima koji radi na realizaciji projekta „Šansa za IT početak“ koji će biti realizovan u sklopu programa koji finansira švedska vlada, uz saradnju sa UNDP-om i UNICEF-om.
 
- Riječ je o projektu koji će unaprijediti nastavni proces na smijerovima na kojima se školuju budući IT stručnjaci. Partnersvo je sklopljeno sa Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“ i IT kompanijom Elephant solutions, a podrazumijeva brojne aktivnosti - modifikacija nastavnog plana i programa za informatička zanimanja u saradnji sa privatnim IT kompanijama, u skladu sa potrebama tržišta, jačanje kapaciteta profesora i učenika, unapređenje uslova za izvođenje IT praktične nastave u Tehničkoj školi putem savremenog opremanja dva IT kabineta, organizovanje praktične nastave kod poslodavaca, a sve u cilju adekvatnog odgovora na zahtjeve tržišta - kazala je Todorović i dodala da se nada da će Bijeljina biti primjer ostalim lokalnim zajednicama kako treba unaprijediti nastavni proces.