Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PRVO PRIHVATILIŠTE ZA DJECU OD SLjEDEĆE GODINE U BIJELjINI


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas je potpisao Sporazum o međusobnim odnosima između Karitasa Švajcarske i Grada Bijeljina o izgradnji Prihvatilišta za djecu u riziku, koji će Karitas finansijski podržati iznosom od 200.000 konvertibilnih maraka.
 
Gradsko Odjeljenje za društvene djelatnosti, prikupilo je neophodnu dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole i izradu glavnog projekta približne vrijednosti oko 30.000 KM i realizovalo javnu nabavku za prvu fazu izgradnje Prihvatilišta, nakon čega je potpisan ugovor vrijedan 111.237,45 KM sa PDV-om. U okviru I faze utrošeno je 15.000 evra grant-sredstava koja je Grad dobio od Savjeta Evrope. U Prihvatilištu će biti mjesta za oko dvadesetoro djece, a ova ustanova će imati ključnu ulogu u pružanju podrške i zaštite djeci koja su ostala bez odgovarajućeg roditeljskog staranja ili su izložena različitim oblicima zlostavljanja, zanemarivanja ili napuštanja, uz potrebnu medicinsku i psihološku podršku, obrazovanje, socijalnu podršku te pomoć u pronalaženju trajnih rješenja za probleme ove osjetljive kategorije stanovništva.
 
- Ovo je rezultat višegodišnjih napora Gradske uprave, Centra za socijalni rad i drugih nadležnih gradskih ustanova, Tužilaštva, Pravosuđa, Udruženja „Otaharin“ i drugih koji su, još prije mog mandata, ukazivali na potrebu postojanja jedne ovakve socijalne ustanove za djecu. Zahvalni smo našem već stalnom partneru - Karitasu Švajcarske, kao i Savjetu Evrope i ovo je nova šansa da zajedno položimo ispit iz domena socijalne zaštite. Prihvatilište će biti potpuno uređena funkcionalna cjelina, prilagođena 24-časovnom boravku djece, sa stalnim obezbjeđenjem, stručnim licima socijalne i medicinske struke i svim pratećim sadržajima za socijalizaciju. Prva smo lokalna zajednica sa ovakvim konceptom socijalne zaštite koja će omogućiti da djeca u riziku već od kraja sljedeće godine budu zaštićena od zanemarivanja, zlostavljanja, prosjačenja i života na ulici. Zajedničkim snagama ćemo se izboriti za uređenije i humanije društvo i omogućiti svoj djeci da uživaju u srećnom djetinjstvu - poručio je gradonačelnik Petrović, dodajući da očekuje da će već 2025. godine Prihvatilište biti potpuno završeno i opremljen objekat, sa unutrašnjim i spoljnjim uređenjem.
 
Ukupna projektovana vrijednost objekta je 750.000 KM, a Grad je ukupno u budžetima za 2023, 2024. i 2025. godinu obezbijedio, odnosno, obezbijediće ukupno 500.000 KM.
 
Prilikom polaganja kamena temeljca, Ana Gos iz Karitasa Švajcarske rekla da joj je velika čast i zadovoljstvo biti dio ovakvog projekta. 
 
- Mislim da je ovo važno ulaganje u budućnost, jer djeca jesu budućnost, a najviše što mi možemo uraditi je stvoriti djeci pravedno društvo u koje će se oni uklopiti. Smatram da je ovaj kamen temeljac nešto što nikakvi budući vjetrovi promjena, ni politički, ni ekonomski neće moći preokrenuti na pogrešnu stranu. Zbog toga smo srećni i zahvalni na saradnju Gradu Bijeljina i NVO „Otaharin“, koji je naš partner na ovom projektu - istakla je Gos.
Ombudsman za djecu, Jovanka Vuković, rekla je da će prihvatilište djeci u riziku omogućiti jednu vrlo korisnu socijalnu uslugu.
 
- Upravo djeca koja su prinuđena da prosjače bez odgovarajućeg roditeljskog staranja i koja su u siromaštvu, moraju imati neki oblik socijalnog zbrinjavanja da se ne bi našla na ulici i kako bi mogli ostvariti sva prava koja im garantuje Konvencija Ujedinjenih nacija. Ipak, Prihvatilište ne treba ga gledati kao čuvalište, već kao privremeno rješenje trajanja od tri do šest mjeseci, odnosno do vraćanja djeteta u adekvatno porodično okruženje - zaključila je Vuković.