Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Nastavljena saradnja sa Fondacijom "Impakt" na podršci preduzetnicima



Grad Bijeljina i Investiciona fondacija „Impakt“ potpisali su ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području Grada Bijeljina, na osnovu kog je predviđen nastavak saradnje započete 2018. godine. Ukupna vrijednost ovogodišnjeg preduzetničkog programa iznosi 70.000 konvertibilnih maraka, od čega će Grad obezbijediti 50.000, a „Impakt“ 20.000 KM. Maksimalni iznos koji biznis, odnosno, preduzetnik može dobiti u okviru ovog programa je 5.000 KM.
Sredstva će biti izdvojena za grantove, a troškovi obuke, promocije i mentorstva nisu uključeni u ovaj iznos.
Prilikom potpisivanja ugovora, Senaid Đozo iz „Impakta“ je istakao da su od osnivanja podržali preko 500 poslovnih poduhvata, od čega je finansijsku podršku dobilo preko 400 poduhvata.

- Važno je da je održivost ovih biznisa u prvih godinu dana 98-99 odsto, a dugoročno preko 90 odsto, a u nekim lokalnim zajednicama održivost je i 100 odsto. U Bijeljini radimo već šestu godinu i do sada je u inkubator ušlo preko 150 preduzetnika. Posebno nas raduje što u strukturi preduzetnika imamo 30 odsto biznisa koji su u sektoru proizvodnje - istakao je Đozo i najavio da će za ovu godinu javni poziv biti otvoren od jula do kraja avgusta, uz poziv svim građanima Bijeljine koji imaju biznis-ideju da se prijave za učešće.

U Bijeljini je od početka saradnje sa „Impaktom“ finansijski podržano 39 poslovnih poduhvata, od kojih većina uspješno do danas uspješno posluje. Kako bi se pružila dodatna podrška i osiguralo da novi biznisi, odnosno, preduzetnici opstanu na tržištu, Grad Bijeljina, odnosno, gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, u Inovacionom centru za održivi razvoj (InCOR) organizuje obuke korisne za unapređenje njihovog poslovanja.

- Podrška preduzetnicima na početku njihovog preduzetničkog puta je izuzetno značajna, možda i najvažnija kako bi im se dao vjetar u leđa, a njihove poslovne ideje dobile zamajac. Vjerujemo da mladi ljudi i u biznisu, kao i u drugim sektorima društva, često budu najhrabriji pokretači promjena, pa ćemo zato sa zadovoljstvom sa Fondacijom „Impakt“ nastaviti saradnju i ove godine - poručila je gradski menadžer Tatjana Pantić ovom prilikom.