Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

BORBA POLjOPRIVREDNIKA SEMBERIJE NASTAVLjENA - DEFINISAN ROK DO KOG SE ČEKA NA ISPLATU



Krucijalni zaključak današnjeg sastanka čelnika Gradske uprave Grada Bijeljina i nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača Semberije jeste novi rok koji su poljoprivrednici odredili nsdležnom Ministarstvu da se do 10. februara pisano izjasni kada će biti isplaćene preostale odštete. U suprotnom, 14. februara poljoprivrednici se ponovo sastaju i dogovariti oko datuma mirnih protesta i drugih mjera u borbi za svoja prava.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, niti iko od njegovih pomoćnika, ponovo nisu prisustvovali ovom sastanku iako su uredno pozvani. Nezadovoljstvo proizvođača je sve veće s obzirom na to da se Ministarstvo, uprkos brojnim upitima, nikada nije oglasilo o tome koja će biti dinamika daljeg obeštećenja, osim onog prvobitnog dogovora s početka epidemije koji je još odavno prekršen, a to je da se obeštećenja isplaćuju onim redoslijedom kojim su podnošeni zahtjevi poljoprivrednika, a vrlo su nezadovoljni i zbog činjenice da su u drugim opštinama odštete već isplaćene u potpunosti.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović složio se sa svim zaključcima današnjeg sastanka, rekavši da je on tu da sprovodi volju naroda, istu onu volju kojom je on i doveden na svoju funkciju i da poljoprivrednici traže samo ono što im pripada.

- Ministar Savo Minić je, za razliku od mnogih, ranije dolazio u Bijeljinu, ali to se iznenada promijenilo, što nas je sve navelo da se zapitamo otkud ta promjena i da li su mu možda partijski šefovi to zabranili. Ukoliko Ministarstvo i dalje bude nijemo prema ovim zahtjevima, pa poljoprivrednici budu primorani izaći na ulice, obući ću radno odijelo, uzeti očev traktor i u protestu ih podržati, jer sam i ja jedan od njih - bio je jasan Petrović.

Prisutni poljoprivrednici nisu krili svoju ogorčenost zbog činjenice da je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice Savo Bakajlić samoinicijativno otišao u Banjaluku na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uprkos činjenici da je na prethodnom sastanku jednoglasno usvojen zaključak da predstavnici poljoprivrednika ne idu u Banjaluku, nego da isključivo zahtijevaju da Ministar Minić dođe u Bijeljinu.

Bakajlić je potvrdio da je prošle sedmice bio na sastanku u Ministarstvu i da ministar Minić neće doći u Bijeljinu. Bakajlić je po tom prenio prisutnima stavove Ministra, a takođe je i licitirao datumima moguće isplate, kao da je ministrov lični portparol.

- Jadan je vođa koji se stidi i boji svog naroda - rekao je danas Mile Lazić iz Dvorova komentarišući Minićevo izbjegavanje da se sa njima suoči. 

Još jedan razlog za zabrinutost jeste informacija da je uvezeno 2.000 svinja u Semberiju, a da domaćini ne mogu da obnove proizvodnju, jer im to aktuelni propisi strogo zabranjuju. Iz tog razloga, poljoprivrednici su sa ovog sastanka uputili apel Ministarstvu da se hitno reguliše pitanje obnavljanja proizvodnje.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da će biti obezbijeđena finansijska podrška za pribavljanje priplodnog materijala za sve poljoprivrednike koji budu ispunjavali uslove kako bi obnovili proizvodnju. Među tim uslovima će se najvjerovatnije naći i taj da proizvođači moraju izgraditi adekvatne ograde oko imanja, postaviti mrežice na prozore objekata i slično, kako bi u budućnosti bili zaštićeni od eventualnih zaraza. Poljoprivrednici, ipak, smatraju da su ovi zahtjevi Ministarstva neopravdani obzirom na to da je u Semberiji bilo velikih proizvođača u čijim imanjima su bili ispoštovani svi standardi uzgoja, ali su njihove životinje ipak bile zaražene i eutanazirane. Oni su bili stava da je iznose subvencije za obnovu stočnog fonda najpravednije određivati srazmjerno broju eutanaziranih krmača svakog domaćinstva pojedinačno.